Kies jij voor druk zijn of vlinders in je buik?

Omdenken_nietsdoen

Check je je telefoon voordat je ’s morgens je eerste kop koffie of thee drinkt? Denk eens terug aan de afgelopen 4 weken: wanneer heb je voor het laatst echt langer dan 15 minuten over iets nagedacht zonder je aandacht te verliezen?  Lees en kijk verder over waarom we zo druk denken te zijn. 

Korte anekdote: “Zo begon ik 1,5 jaar geleden aan een blogreeks over Covey in de veronderstelling dat ik dat in een paar weken onder de knie zou hebben en ‘door’. Het voelt soms als falen dat ze nog niet allemaal geschreven zijn en dat ik het ‘kunstje’ nog niet helemaal onder de knie lijk te hebben. Hoe komt het toch dat dit als falen voelt? Hoe komt het dat we ons soms zo verloren voelen in een westerse samenleving met zoveel goede faciliteiten en mogelijkheden; hoe komt het dat sommige dingen dan nog steeds soms te veel lijken? Why are we always so busy?”

Natuurlijk heb ik er al veel blogs over geschreven ‘druk zijn’, maar mijn attentie werd gewekt door dit filmpje van Tony Crabbe ‘Why are we always so busy’, wat toch weer een iets ander licht op deze problematiek werpt. Wie weet brengt het jou ook een eye-opener:

Zijn we druk omdat we zoveel te doen hebben of zijn we druk omdat we er voor blijven kiezen om druk te zijn?

Tony stelt dat we onszelf niet altijd kunnen helpen: ““Je hersenen geven je eigenlijk een beloning als je nieuwe informatie binnenkrijgt. Maar wanneer we een heleboel informatie binnenkrijgen, wordt het chaotisch en gehaast in je hoofd.” We zijn een soort van verslaafd aan druk zijn en stellen daarom de verkeerde vragen. De keuzes tussen alle dingen die je wil, kan en ‘moet’ doen gaan juist om ‘ga je naar die meeting óf ga je werken aan dat rapport’? We vragen onszelf vaak af of je iets belangrijk of leuk vind, en dan eindig je ermee dat bijna alles belangrijk en leuk is…

Shocking: sinds halverwege de jaren 80 is de hoeveelheid informatie die we in onze hersenen krijgen met 5 vermenigvuldigd. In diezelfde periode is de content die we met z’n allen produceren met 200 vermenigvuldigd! Laat dat niet zien dat veel van onze productiviteit ‘white noise’ is?

Om te kunnen kiezen voor vlinders in je buik in plaats van stress, om te weten wat de juiste keuze is voor jou en wanneer druk zijn niet erg is, is het cruciaal om te denken aan datgene wat het beste voor jou is: wat is voor jou het belangrijkste, wat is jouw missie?

De verleiding van telkens met iets bezig zijn is heel groot. Volgens onderzoek is die verleiding zelfs groter dan de verleiding van chocolade of seks. Echter, de verleiding van drukte en telkens schakelen betekent chaos en vermoeidheid in ons brein.

Dit wil je toch vermijden?
Je wordt dan ook nog eens minder vermoeid 😊.
Wat te doen?

Tony stelt dat het tegenovergestelde van druk zijn, niet relaxen is. Maar juist aandacht en focus naar mensen en problemen in jouw leven die er echt te doen. Dit grijpt terug op Covey en de filosofie van een missie, waarbij ik mezelf in het reilen en zeilen van alledag nog wel eens betrap op dat vergeten.

Nu zul je denken ‘maar dit geldt niet voor mij’, wellicht heb je nog veel meer dingen op je bord, is het allemaal niet te doen, zit je in een andere situatie… Mooie eyeopener wellicht voor jou en ook eentje die teruggrijpt op Covey:  eigenlijk zijn we allemaal op zoek naar vrijspraak. Eigenlijk willen we horen van mensen ‘je hebt gelijk, je hebt geen keuze’. En eigenlijk, is ‘druk zijn’ zijn daarmee een soort van uitstelgedrag.

Natuurlijk hebben we wel een keuze!

Door goed voor jezelf te weten, zowel in je werk als privé, welke waarden, welke missie je echt aanhangt, wordt het makkelijker om keuzes te maken en te bepalen WELKE keuze je maakt.

ants_busy

We kiezen er niet voor om druk te zijn, om oververmoeid te zijn, we kiezen er niet voor om focus te verliezen op de dingen die er echt toe doen, maar de keuzes bij elkaar komen daar wel op neer.

Gelukkig hebben wij bewustzijn en beschikken we over de wilskracht om een ander pad te kiezen. What do you choose?

Omdenken_ontmoeten

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Marloes schreef:

    Heel raak Ing. Mooi omschreven:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s