-Wie naar binnen kijkt wordt wakker-

ambitie

Young Professionals: zoekend naar succes, voldoening, zelfkennis, motivaties etc. Dit alles uiteraard met sky-high verwachtingen van onszelf. Time flies en ik heb daar al menig blogje over geschreven: we zijn allemaal ‘druk‘, klagen er vaak genoeg op los over allerlei zaken die van invloed zijn op ons leven en soms lijkt tijd letterlijk te vliegen. Zo realiseerde ik mij tijdens mijn vakantie dat:

 • Ik alweer een jaar samenwoon,
 • Ik alweer 3 jaar aan het werk ben…
 • En dus al iets meer dan 3 jaar geleden ben afgestudeerd!

Heb je ook wel eens dat je jezelf na een werkweek en weer een leuk weekend afvraagt: waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Waarom heb ik deze keuzes gemaakt? En ineens voel je je dan weer dodelijk vermoeid. Pfff wat daar nou aan te doen?

Stephen Covey
In september was ik drie weken op vakantie, waar ik niet alleen tijd nam om te chillen en chick flicks te lezen, maar ook de tijd nam om het alom bekende en geprezen boek van Stephen Covey te lezen: De Zeven Eigenschappen Van Effectief Leiderschap.

Boek
Ik herken me meteen in wat Covey beschrijft als het fenomeen dat mensen zich soms een robot voelen: we gaan maar door en door, maar staan we wel op de juiste ladder en staat deze ladder tegen de juiste muur? Dit is één van de redenen dat mensen behoefte hebben aan vakantie denk ik: we moeten er even tussenuit en onze nieuwsgierigheid naar andere landen en culturen vullen. Maar, meestal glipt er na de vakantie wel weer meer automatisme in: we schakelen weer over op het dagelijks leven van werken sporten, series, wijntjes, nageltjes lakken, sociale dingen etc. etc. Ik voel me soms zo niet effectief, moe, leeg en de ying yang in mij komt dan weer naar boven. Waarom maak ik de keuzes zoals ik ze maak en waarom knaagt er dan zo nu en dan iets? Herkenbaar?  

Paradigma’s en principes
De eerste hoofdstukken leerden mij dat er zoiets bestaat als een pragmatische levenshouding en een principiële levenshouding. In de huidige maatschappij is de pragmatische visie heersend. Het is in Covey’ s woorden de ‘van buiten naar binnen benadering’. Bijvoorbeeld: het is slecht weer dus ik ben niet vrolijk en daarom wil niets lukken vandaag. Dit is een reactieve reactie op iets van buitenaf. We hebben het gevoel een slachtoffer te zijn van omstandigheden (het weer) of onze tekortkomingen (slecht humeur bij slecht weer) en deze zitten ons in de weg.

Er is echter ook een principiële levenshouding: van binnen naar buiten. Bij slecht weer is het onze eigen verantwoordelijkheid hoe we ons voelen. Het is onzin dat dit de schuld is van omstandigheden, daar kunnen we zelf voor kiezen om ons iets van aan te trekken. En hier ligt een groot probleem (uitdaging) van de huidige maatschappij: de benaderingen van problemen, dat is het probleem.

twijfel

Confronterend, wat moeten we daar mee?
Het boek van Covey heeft veel indruk gemaakt en als je je herkent in mijn blogs raad ik je aan zijn boek te lezen. Zijn visie helpt om overwinningen op jezelf te boeken, meer zelfvertrouwen te krijgen/minder twijfels, jezelf (nog) beter te begrijpen en je minder aan te trekken van wat anderen van je vinden. Het boek leert je dat er principes zijn die je altijd toe kan passen in uiteenlopende omstandigheden. Het kan hierbij helpen om een persoonlijke missie te maken waarin deze principes verwerkt zitten. De eigenschappen zijn geen psychologische formules voor een positieve levenshouding of meer geluk. Het gaat om het aanleren van principes, die in harmonie zijn met natuurwetten van groei en dienen als leidraad bij de ontwikkeling van effectiviteit.

Volgens Covey is het mogelijk om je 7 eigenschappen aan te leren, die eraan bij dragen dat je meer in harmonie bent en een effectiever mens. Het toepassen van deze eigenschappen is uiteraard een continu proces: zijn visie kan eraan bijdragen de eigenschappen toe te passen in je leven en hierdoor effectiever te zijn en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je geluk.

highly effective people

De komende weken ga ik blogs delen over elke eigenschap, zodat je hier langzaam over na kan denken en ze toe kan passen. Voel je vrij de blogs te lezen op jouw manier en er iets mee te doen op jouw manier.

Zelf ben ik tegelijkertijd bezig om een persoonlijke missie te schrijven (ook iets wat in het boek van Covey de revu passeert en dus ook Goudvissen en Sluierstaartvissen). Ik daag je uit mee te lezen en te doen en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt, door via dit model meer inzicht in jezelf te verkrijgen en na verloop van tijd een persoonlijke missie te formuleren. Eentje die gebaseerd is op universele wetten voor jou en kan helpen om minder vaak te twijfelen aan de keuzes die je maakt.

Alvast een samenvatting in 6 minuten zien van het boek? Check:

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. maria schreef:

  Geniaal filmpje over een genial boek; en wat mij betreft: ik doe mee! Mooi initiatief! Zelf vind ik habit three de meest waarde volle / maar dat geldt voor mij, op dit moment, in deze fase.
  Maria

 2. Mandy schreef:

  Die kwam direct binnen… Dadelijk direct ergens het boek halen. Ben nu toch wel heel benieuwd! 😉

 3. Rowan schreef:

  Hoi Ingie!! Goed en persoonlijk verhaal. Raakte geïnspireerd door wat je geschreven hebt. Ondanks dat ik mijn werk diep van binnen erg mooi vindt, overvalt me soms de vermoeidheid van alles dat er bij komt kijken.

  Ben erg benieuwd naar de artikelen over Covey. Keek het filmpje en vond het erg raak wat verteld werd. Zo typisch bij statement 1 over proactief zijn. Doet me denken aan een aantal collega’s op de werkvloer.
  Liefs xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s