Eigenschap 6: Synergie

Er zijn wel eens momenten dat je in gesprekken zit en ineens denkt: ‘heb ik nou niet iets tussen mijn tanden nog zitten’. Of dat je in een discussie bent met een aantal mensen waarin veel verschillende meningen heersen en er maar geen eind (oplossing) aan komt. Of dagen die gewoonweg niet jouw dagen zijn of dagen dat er juist iets magisch lijkt te gebeuren! Hoe kan je hier meer grip op krijgen?

“How to be strong enough to be weak?” – deze blog gaat over de verschillen tussen mensen en de rol van kwetsbaarheid en waarom dit DE basis is voor synergie. Synergie – say what? – synergie is datgene waar alle andere Covey eigenschappen op zijn afgestemd: alles komt samen met als doel om zo effectief mogelijk in je leven te staan; om je eigen persoonlijk leider te zijn. 

Eigenschap6_1Covey begint deze eigenschap met een heel wezenlijk magisch voorbeeld:

Hoe kan het dat we de lichamelijke verschillen tussen man en vrouw op waarde weten te schatten (denk aan de manier waarop een man en een vrouw een kind maken), maar de sociale, emotionele en psychische verschillen nog niet?

Nature.PNG

Verschillen op waarde schatten
Synergie gaat over dat wanneer je twee planten naast elkaar zet, ze in elkaar verstrengeld raken. Over dat twee balken samen meer kunnen dragen dan één, over  ‘1+1=1800’. Wanneer we synergie ervaren hangt alles met elkaar samen, net als in de natuur. Om synergetisch te communiceren dien je de verschillen te erkennen en de derde weg te vinden. Je moet je wel de eerste eigenschappen eigen hebben gemaakt om echt voor synergie open te staan. Je moet je namelijk open stellen voor nieuwe mogelijkheden, kwetsbaar zijn, je oprecht en dienstbaar opstellen wil dit werken en daarvoor moet je stevig in je schoenen staan.

Brian wanted to call the presentation "Synergy". Paula wanted to call it "Cooperation". They could never agree.

Hoe gaat dit dan in zijn werk?
Andere inzichten, andere achtergronden, andere ervaringen en andere kennis leiden ALTIJD en OVERAL tot discussie. Om écht open te staan vereist dit een innerlijke zekerheid, openheid en avontuurlijkheid. Wanneer je in staat bent om je zekerheid en integriteit te ontlenen aan je eigen principes, dan kan je de onvoorspelbaarheid van andere inzichten aan en besef je dat het niet erg is dat er zoveel verschillen zijn, maar dat het juist een uitdaging is om de kracht en waarde van die verschillen in te schatten.

Stel je deelt met een collega één kamer en die collega heeft het raam graag open. Jij houdt juist van het raam dicht. Je kan daar lang ruzie over maken en dan eindigt het verhaal erin dat het raam de helft van de tijd open staat. Maar je kan ook overwegen om te vragen waarom iemand het raam open of dicht wil hebben. Misschien houd je niet van tocht en gaat het de collega om frisse lucht. Dan kan er gekeken worden of de kamer anders ingedeeld moet worden bijvoorbeeld. Dit is de derde weg die we bij een synergetische aanpakken willen zoeken.

Kwetsbaarheid
Om openheid te hebben is het nodig om oprecht te zijn in je houding en communicatie: jezelf te zijn. Hoe meer je dit doet, en dus uitdrukking geeft aan je twijfels en persoonlijke ervaringen, hoe sterker anderen zich hierin herkennen, dit begrijpen en je komt tot een bereidheid om op zoek te gaan naar een derde weg (synergie). Het volgende filmpje geeft de kracht van kwetsbaarheid aan en is écht de moeite waard even te bekijken. Het filmpje laat zien hoe we allemaal worstelen met ‘de idioot’ in ons, hoe we allemaal stomme dingen doen en niet perfect zijn.


“Het meest persoonlijke is het meest algemene.”
(Carl Rogers).

Synergie en communicatie 
Wanneer we dus open zijn over onszelf schept dit een band van herkenbaarheid, vertrouwen en menselijkheid en is er meer ruimte voor synergie om te ontstaan. Communicatie is uiteraard een toverwoord en ook in deze belangrijk. Covey onderscheidt een aantal niveaus van communicatie:

  • Wanneer het vertrouwen in elkaar laag is, en de samenwerking laag dan kan er gereserveerde communicatie ontstaan. In zo’n situatie nemen niet-effectieve mensen één positie in en denken niet na over de drijfveren van anderen. Het is een situatie van winnen of verliezen.
  • Wanneer het vertrouwen wat hoger is, en de samenwerking iets meer kan er sprake van wederzijds respect zijn: je bent na veel discussie bereid om compromissen te sluiten.
  • Wanneer het vertrouwen hoog is, en de samenwerking intensief kan er synergetische communicatie ontstaan: win-win. Dit is de communicatie die effectieve mensen in de Covey filosofie nastreven: deze mensen achterhalen welke drijfveren er achter iemands mening of positie zitten en zo kan je samen tot een oplossing proberen te komen die recht doet aan ieders wensen.

Normaal is een illusie

Synergie sturen is lastig: je kan andere mensen en hoe zij de wereld zien niet veranderen, maar er zijn binnen je eigen cirkel van invloed dingen die je kan doen om synergie te beïnvloeden: 

  • OMARM onderlinge verschillen en gebruik ze juist om tot betere resultaten te komen. Zo kan je ook kijken naar de synergie in jezelf: je hebt een analytische kant en een creatieve kant, probeer die verschillen op waarde te schatten.
  • Wees zelf open en moedig om je ideeën, gevoelens en ervaringen te uiten – de kans is heel aannemelijk dat dit een aanmoediging is voor anderen om hetzelfde te doen.
  • Probeer de verschillen tussen mensen op waarde te schatten.
  • Vermijd negatieve energie.
  • Besef je dat er altijd een derde weg is: win-win.

Ga jij hem proberen toe te passen of/of ben je nog bezig met de eerdere eigenschappen? Blijf doorgaan, ik merk in het proces van het blijven proberen toepassen van de eigenschappen dat er al een grotere persoonlijk leider in mij los is gemaakt. Bij twijfel van of iets tussen mijn tanden zit vraag ik tegenwoordig gewoon. Of wanneer het mijn dag niet is, accepteer ik dat (soms ;-))… Dus: just be you, have fun!

Synergie6_forbes

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s