Eigenschap 5: eerst begrijpen… dan begrepen worden

on

Hoe vaak komt het voor dat je zelf graag iets wil vertellen maar merkt dat de ander niet luistert en alleen maar oordeelt of adviezen geeft op basis van eigen ervaring. Of, andersom, hoe vaak komt het voor dat je vaag suggereert dat je aan het luisteren bent: ernstig kijken, hummen en ‘jaja’ roepen. Deze voorbeelden vormen de basis van hoe wij over het algemeen communiceren en wat hét belangrijkste communicatieprobleem is: de meeste mensen luisteren niet om te begrijpen, maar om een antwoord te geven. Hierover gaat de vijfde eigenschap in effectief leiderschap: eerst begrijpen… dan begrepen worden.

Eigenschap5_Covey

In de vierde eigenschap van Covey, denk win-win, staat een belangrijke zin voor het vervolg van effectief leiderschap: “De ander begrijpen. Iemand écht begrijpen, is één van de grootste stortingen die je kan doen.” Communicatie is dé basis voor succes, of dat nu zakelijk of privé is. Om te communiceren hebben we allemaal geleerd om te lezen, te schrijven, te praten, maar niet om echt te luisteren en een ander te begrijpen. Bijzonder, gezien het feit dat maximaal 10% van onze communicatie uit woorden bestaat. 30% Bestaat uit geluiden en 60% uit lichaamstaal. Om iemand dus echt te begrijpen moet je gebruik maken van je ogen, je hart, je empathisch vermogen.

Covey noemt dit streven naar empathisch luisteren: luisteren met de intentie om een ander écht te begrijpen. Je hoeft het daarin niet eens te zijn met iemand, maar wel verstandelijk en gevoelsmatig begrip op kunnen brengen. Als je empathisch leert luisteren, dan doe je een grote storting op iemands emotionele bankrekening. Want een storting is pas een storting als de ander dat zo ervaart. Een product is pas een goed product als het een product is wat een consument echt wil / kan gebruiken. Sales werkt pas goed, wanneer er iets te verkopen valt wat bij de klant gevraagd wordt. De basis in deze is begrijpen en verbinden.

Eigenschap5_Swingdiagram

First world problems…

Joseph Campbell zei: “In het Westen hebben we de vrijheid én de verplichting om te weten wat je bestemming is. Je kunt er zelf achter komen. Maar doe je het ook?”

Echter om daar in onze wereld achter te komen is belangrijk te beseffen dat na fysiek overleven (drinken, eten, slapen, dak boven hoofd, geen oorlog, gezondheid), psychisch overleven de allerbelangrijkste menselijke behoefte is: we willen begrepen worden en erkenning krijgen.

Hoe doen we dat nu ‘eerst begrijpen…’?
Volgens Covey zijn we geconditioneerd om ‘autobiografisch te luisteren’, dit betekent dat we luisteren op de manieren van onze paradigma’s. Wanneer iemand iets vertelt stellen we vaak wel een vraag (onderzoeken), maar die vraag stellen we vanuit onze ervaring. Vaak geven we een oordeel en/of een advies, ook op basis van eigen ervaring. Hetzelfde geldt voor interpreteren.

Wanneer je écht naar anderen leert luisteren, merk je dat de manier waarop mensen dingen waarnemen erg verschilt. Iedereen kijkt vanuit zijn of haar eigen paradigma en missie. Waar de één beren op de weg ziet, ziet een ander kansen. Waar de één zegt dat het jurkje paars is, zegt een ander dat die goud is. Etc.

 ‘… dan begrepen worden.’
Wanneer je leert om te luisteren naar iemand, iemand begrijpen, kan je daarna pas echt zelf reageren en ‘begrepen worden’. Hierbij is het Griekse ethos-pathos-logos (in die volgorde) van belang: het begint met je persoonlijkheid, dan je betrokkenheid (empathie) en dan met rationaliteit. Om te communiceren en invloed uit te oefenen is het cruciaal om in communicatie de dingen van iemand anders altijd in je eigen woorden te vertalen, zodat je helder hebt wat diegene bedoeld.

Covey geeft in zijn boek een voorbeeld van de ‘indian talking stick’. De ‘praatstok’ die de Indianen vroeger gebruikten bij hun vergaderingen. Degene aan het woord is in het bezit van de stok. Wanneer je zelf wilt spreken, moet je eerst in staat zijn exact samen te vatten wat de vorige spreker heeft gezegd. Pas als die tevreden was had je hem goed begrepen en kreeg jij de praatstok. Je mocht pas praten dus, als je de ander begrepen had.

Eigenschap5_Forbes

Toepassen
Een paar concrete tips om zo te communiceren met je medemens dat we beter begrijpen wat iemand zegt en daar echt op kunnen reageren:

  • Wanneer iemand spreekt, cijfer jezelf weg en zet je opkomende gedachten en meningen opzij of schrijf ze op.
  • Als je iets wilt zeggen, laat iemand eerst uitspreken en steek je hand op. Vat samen wat iemand heeft verteld en reageer dan.
  • Doe je laptop en telefoon weg zodat je met al je zintuigen aan het luisteren bent.

Alles gericht op willen begrijpen… en dan begrepen worden.

Op deze manier kunnen we samen tot creatievere oplossingen komen en er écht achter komen wat iemand wil zeggen, wat een klant wil, wat je relatie, vriend of vriendin wil en elkaar verder helpen.

Ik ben benieuwd of de boodschap van deze vijfde eigenschap op jou ook goed is overgekomen? 😉 Wil je meer lezen over de eerste 4 eigenschappen van Covey, lees hier de samenvattingen terug.

Eigenschap5_Omdenken

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s