Druk – drukker – drukst!

toobusy

Misschien is de volgende dialoog herkenbaar:

“Hoe gaat het met je?”

“Ja goed joh, je weet wel, druk druk druk… “

<het gesprek gaat verder over alle zaken waar we druk mee zijn: werk, sociale dingen, een huis verbouwen, tuinieren, lezen sporten, eten etc. het gesprek eindigt dan als volgt…>

“Nou, doe rustig aan he!”

“Ja, jij ook he!”

Dit is eigenlijk best wel een paradox.. Ik voer deze gesprekken zelf ook dus ik ben net zo’n slaaf van de druk-rust maatschappij als jij. Ik realiseerde mij de afgelopen weken dat het wel echt schandalig is dat het woord ‘druk’ zo hip is geworden in onze vocabulaire. Wat betekent dit woord nog? Iedereen is druk. Vandaar deze blog: daar moeten we van af. Want: druk zijn is een keuze. En keuzes tja, die zijn lastig daar heb ik door de tijd heen al eerdere blogs aan gewijd:

Maar hoe komt het dan dat in een wereld waarin we meer vrije tijd schijnen te hebben dan ooit, toch constant gehaast en druk zijn? En vooral: wat kun je hieraan doen?

multiplechoice

Sociaal wenselijk?
Het druk zijn lijkt aan de ene kant een sociaal wenselijk antwoord. Niet iedereen wil zeggen “Het gaat goed met me, ik verveel me te pletter en heb het hele weekend op de bank gelegen”. In plaats daarvan is het hip om te kunnen zeggen “Het gaat goed met me, ik heb twee feestjes gehad, gesport, gewinkeld en ik heb 85 likes gekregen op de foto’s op Instagram en/of Facebook.” Over de ontwikkelingen die er toe leiden dat druk zijn iets is van de huidige maatschappij verscheen in december vorige jaar een boeiend (lang) artikel op The Economist. Het is een aanrader om te lezen welke eindigt met een prachtige quote:

“Lean back under a tree, put your arms behind your head, wonder at the pass we’ve come to, smile and remember that the beginnings and ends of man’s every great enterprise are untidy.”

Er is nooit genoeg tijd
Het is zo simpel als deze kop het zegt: we lijken nooit genoeg tijd voor dingen te hebben. Dit geldt voor werk, maar ook voor al je activiteiten daaromheen. De to-do list is nooit af. Ook is het zo dat hoe  minder tijd je denkt te hebben, hoe gehaaster je dingen gaat doen en hoe minder tijd je ervoor neemt. Doordat we meer zijn gaan werken en ook in onze vrije tijd meer zijn gaan doen (sporten, smartphone, Twitter, nieuwe gerechten, Facebook, House of Cards, LinkedIn, etc.) is er voor ons gevoel nooit genoeg tijd.

Leuk druk?
“Heb je het leuk druk, of druk druk?” is ook zo’n vraag die meer dan af en toe gesteld wordt.

De paradox zoals ik hem ervaar voor mezelf en mijn omgeving is dat we het aan de ene kant heerlijk vinden om druk te zijn: the sky is the limit en we willen alles doen en meemaken. Maar die drukte kan ook voor stress zorgen: op werk, privé, in je leven. En dan wordt het lastiger want dan verandert leuk druk in druk druk. En begint de viceuze cirkel van gehaaster worden, tijd als nog meer schaarste te zien en daardoor minder creatief te zijn etc. etc. opnieuw. Het is een algemeen begrip geworden dat sneller altijd beter is. Multi-tasken is niet voor niets is van deze tijd: alles moet sneller, sneller is beter en we willen overal van op de hoogte zijn. Het werkt alleen niet want we worden ons alleen nog maar meer bewust van tijdsdruk. Lees hier nog meer over waarom we zo druk zijn en waarom we dit meer moeten zien als een keuze om meer rust te krijgen.

En nu? Ik ben mezelf de afgelopen weken bewuster geworden van het druk drukker drukst fenomeen en het helpt mij enorm om me al te beseffen dat druk zijn een keuze is die ik maak. Het neemt veel negatieve associaties weg. Hopelijk helpen onderstaande tips jou ook in je eigen fascinerende wereld van tijdmanagement.

‘Tweaks’ om deze paradox te doorbreken:

  • Maak keuzes (het is oké om ‘nee’ te zeggen)
  • Stop met multi-tasken
  • Zet kruizen in je agenda
  • Verhef verveling meer tot een statussymbool om weer tot komen tot spelen, creativiteit en inspiratie
  • Leg hierbij je telefoon/laptop weg. Want de hoeveelheid tijd die we doorbrengen achter ons computerscherm maakt je leven er niet rustiger op.
  • Verwijder het woord druk uit je vocabulaire. Hoe drukker je zegt en denkt dat je bent, hoe gehaaster je wordt.
  • Consumeer minder. Zelf koop ik nu al een half jaar alleen de dingen die ik echt nodig heb en cadeautjes. Geloof me: het geeft zoveel rust.

En, blijf vooral jezelf en ‘gewoon’ mens. Want soms is het heerlijk wel te multi-tasken, geen keuzes te maken en elk feestje af te gaan, overambitieus en smartphone/media-verslaafd te zijn. Herinner jezelf er dan alleen aan dat je niet druk drukker drukst bent, maar dat je nu even kiest voor deze activiteiten.

bobmarley

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Marloes schreef:

    Heel mooi verwoord Ing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s