Ode aan de Nederlandse klaagcultuur

on

HOT – HOTTER – HOTST: Nederland bereikt tropische temperaturen…

Fantastisch toch? Nee, wij Nederlanders zijn weer massaal aan het zuchten en steunen: “Ik ben wel blij dat het eindelijk zomer is, maar dit is wel weer erg warm.” Het is ook nooit goed. Het zit in onze genen: ‘Zelfbeklag, klagen en kritiek staan in hoog aanzien in de vaderlandse geschiedenis’, Neem alleen al het Wilhelmus. Dat is geen pompeus volkslied over de glorie van de natie, maar eerder een klagerige hymne over Willem van Oranjes tegenslag. Het zit dus in onze culturele genen.” De hitte is HET gesprek in de trein, op kantoor, in de supermarkt, bij de kapper etc. Eigenlijk HET onderwerp van de dag in de gesprekken die je soms enigszins verplicht voert. De Speld sprong er al weer mooi op in vandaag. Als je de NS app opent kun je tips lezen hoe ‘de hitte te trotseren’, hoewel, later vandaag stond er ‘maatregelen in verband met de hitte’. Dat de NS vandaag weer loopt te verzaken is jammer: sneeuw is niet goed, tropische temperaturen ook niet. Tja, ik ben toch ook wel echt een Nederlandse zeurkous soms wat dat betreft. complaining En weet je, misschien is het zo erg ook niet. Het irriteert me namelijk (vooral in het buitenland) dat Nederlanders altijd klagen over andere Nederlanders die klagen, terwijl ze zelf ook klagen…? De klaagcultuur past bij ons, en schept een band. Het is een gezellig onderonsje die banden versterkt. Heerlijk toch om lekker met z’n allen de NS af te zeiken, om nu te zeuren over het te warme weer. De hitte schept niet alleen een band, maar zorgt ook voor een overload aan berichten en inhakers op Facebook , Instagram, nu.nl, de Volkskrant, de Telegraaf etc. Het weer is HOT en we kunnen er allemaal op diverse manier van meegenieten. Ik lees een artikel over 11 tips hoe te werken met warm weer, o.a.:

 1. Ga minder strikt om met kledingvoorschriften – In sommige beroepen is het ‘not done’ om in korte broek te werken. Bijvoorbeeld omdat representativiteit vereist is.Laat bij extreme hitte de gezondheid voorgaan en laat als het even mogelijk is het taboe op de korte broek tijdelijk varen.
 2. Drink veel – Maar géén alcohol.

(Bron)

Ja ja, de discussie van ‘mogen mannen korte broeken aan naar het werk’ is weer in volle gang. Ook daar hebben we allemaal een mening over. Laten we eerlijk zijn: mensen, kijk om je heen en zie wat representatief is voor je sector. En doe daar gewoon aan mee. Zijn Birkenstocks echt not done? Teenslippers? Ik zou zeggen doen, als je zin hebt je stoute schoenen aan te trekken. Wil je echt weten wat je moet doen met die korte broek? Check dan: http://magikeenkortebroekaan.nl/ Klagen

Voor de komende dagen: het is te warm nu om te klagen over de mensen die klagen over de warmte. Dus: vergeet allemaal je waterpistool niet, koop ijsjes (voor je collega’s) en enjoy!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Maria schreef:

  Rake blog weer! Was dit nu een klaagzang over de klaagcultuur:)
  Erg grappig en helemaal mee eens: lekker relaxen, even niet hardlopen en sporten en druk doen, maar ijs – water – slippers – biertje af en toe – naar een nulstand gaan …
  en laat de rest maar klagen, wij GENIETEN!
  Maria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s