Food for thought – ingredienten voor gelukkig succesvol zijn?

Uit het Young Professional onderzoek uit 2013 komt naar voren dat maar liefst 85% van de young professionals succes definieert als gelukkig zijn. Echter, lang niet alle young professionals zijn gelukkig, terwijl ze wel succes hebben op de werkvloer. Wat is succes dan? En wat is geluk? Is succes je ouders trots maken? Je steentje bijdragen aan de maatschappij? Nooit een glaasje teveel drinken? Of juist wel omdat dit hoort?

Er zijn veel definities van succes in omloop. Een kleine greep:

  • De Van Dale ‘een goede afloop, uitkomst of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’;
  • Succes bestaat uit drie dimensies: is een momentopname, is persoonlijk en is een resultaat;
  • De definitie van succes volgens Ralph Waldo Emerson:

Succes is vaak lachen. Succes is gewaardeerd worden door kinderen en wijze mensen. Succes is iets doen met eerlijke feedback en succes is rustig blijven bij destructieve kritiek. Succes is in staat zijn eigen schoonheid te zien en te ervaren, en het goede te zien in andere mensen. Succesvol geleefd hebben betekent de wereld verlaten, wetende dat hij een beetje beter is geworden omdat jij geleefd hebt.

Deze laatste spreekt mij aan. De continue zoektocht naar succes en geluk wordt in deze blog vergeleken met een verslaving: zodra je een doel hebt bereikt ben je even gelukkig, maar echt duurzaam geluk vind je hier niet mee. De sleutel tot meer geluk is om te beseffen dat uiterlijk succes niet hetzelfde is als innerlijk geluk. Duurzaam geluk is in jezelf te vinden, niet buiten jezelf.

Blijft lastig en de mengelmoes van succes en geluk voelt nog niet erg binnen handbereik. 

Succes

Wat mij triggerde was de documentaire Het werken van morgen: “Een zoektocht naar een nieuwe definitie van de betekenis van werk in onze samenleving en van de relatie die wij mensen hebben tot ons werk.” In de docu wordt een verfrissende kijk gegeven op werk, aangezien 50% van de banen wereldwijd vervangen zal worden door robots, computers en vergaande automatisering. Banen die tot nu toe altijd veilig geacht werden zullen verdwijnen en dit vereist een andere blik op werk, op onderwijs en op de maatschappij. Schokkende maar realistische perspectieven.

Met het oog op wat is succes en hoe voel je je daarin ook gelukkig, sprak het mij aan dat het steeds meer zichtbaar wordt dat mensen niet meer één beroep uitoefenen, maar weer meer ‘mens’ zijn/worden. Vroeg wilde je kapper worden. Maar om kapper te zijn moet je niet alleen kunnen knippen. Je bent ook creatief, ondernemend en sociaal. Met deze eigenschappen heb je misschien goud in handen om een goede gastvrouw te zijn bijvoorbeeld, of om workshops te begeleiden. Het lijkt tijd te worden om meer zo te denken  i.p.v. in de gekaderde hokjes.

Dit sluit volgens mij aan op gelukkig succesvol zijn: buiten de gekaderde hokjes denken. Niet altijd luisteren naar wat een overheid wil, of de maatschappij, maar luisteren wat jij zelf wilt: wat is jouw definitie van succes? De mijne sluit aan op deze:

happiness

Geluk en succes worden beïnvloed door omgevingsfactoren: je werk/opleiding, gezondheid en de mensen om je heen. Zoals in de eerder aangehaalde docu gezegd wordt: mensen zijn sociale dieren. Dit lijkt de basis die we moeten bewaken wanneer de betekenis van werk en onderwijs (en daarmee succes en geluk) in onze samenleving meer en meer zal veranderen. Dit contact maken met elkaar komt nog wel eens in gevaar, mede door de technologie en het is zaak om daar drastisch op te letten. In dit experiment is getest of mensen intiemer met elkaar kunnen worden door 4 minuten in elkaars ogen te kijken, ongeacht de relatie.

Het lijkt te werken, probeer jij het ook uit?

Met het oog op nieuwe manieren van werken en de continue zoektocht naar mijn talenten: misschien heb ik toch iets van de groene vingers van mijn oma meegekregen.

groenevingers

Hoewel, met de moestuintjes van de Albert Heijn gaat het nog niet zo best dus misschien ben ik iets te enthousiast als het gaat om groene vingers. Leuk vind ik het wel en daar gaat het om: innerlijk geluk 😉

IMG-20150112-WA0004 (1)

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s