2018 a la YingYang

Mijn woorden op deze blog vorig jaar (en tevens laatst geschreven woorden op deze blog sinds toen): “Ik wens je een knallend uiteinde van 2017, op naar een avontuurlijk 2018: trust the timing of your life! Keep smiling!” Ik geef niet zoveel om de feestdagen en om tradities, maar ik blijf het fijn vinden in deze tijd te reflecteren en er een paar dingen over op te schrijven. En hoewel het jaar voor mij persoonlijk vooral uitdagend was, niet tevreden over veel dingen die ik wilde doen (zoals juist meer schrijven), wil ik mijn lessen uit 2018 delen met je; moge het jou helpen 😉 .

2018

‘Keep smiling’ was niet altijd makkelijk dit jaar, trust the timing of your life bleek na de hand wel van toepassing. In één woord, was het een jaar van ‘intuïtie. Nog nooit eerder heb ik daar zo op vertrouwd als in dit jaar en dat is makkelijker gezegd dan gedaan ;-). Het was een jaar van dilemma’s, keuzes en ergens halverwege het jaar zag een avond na mijn verhuizing er zo uit:

Dertigersdilemma

Voor jezelf kiezen – keuzes maken

Het is grappig hoeveel boekenwinkels er VOL liggen met ‘zelfhulpboeken’. Of dat nu is over dertigersdilemma’s, boeken over rust vinden, balans, meditatie of tekenboeken. Vraag rond en iedereen is nog altijd ‘druk druk druk’ inclusief mijzelf. Het barst online van de artikelen over dat we onszelf niet teveel moeten vergelijken op social media, over hoe we meer balans kunnen vinden. De iPhone geeft aan hoe lang je op je telefoon bezig bent om ons daar meer bewust van te maken. Afgelopen week dacht ik nog ‘na een jaar met zoveel reflectie op mijn leven, pas op de plaats, heb ik nou NOG STEEDS NIET geleerd om wat minder druk te zijn met van alles’. Nee nog niet helemaal, waarschijnlijk blijft dat ook en gaat dat nooit helemaal over. Dat heb ik wel redelijk geaccepteerd ;-)…

EmptyMyMind

Wat heb ik dan wel geleerd? Twee belangrijke lessen. Belangrijke les 1: je moet keuzes maken voor jezelf, op gevoel. Relatie beëindigen, van functie wisselen, in Arnhem gaan wonen, alleen op reis gaan –> stuk voor stuk keuzes op gevoel en kijkend naar alle keuzes tot nu toe zijn dat ALTIJD de beste keuzes. Ik hoop dat je, mocht je dat lastig vinden ook doet. Je verstand is goed en handig en speelt altijd een rol, maar je gevoel toelaten en dat volgen gaat je het meest brengen.

Alleen op reis – perspectief

Eind oktober ging ik alleen op avontuur. Dat heb ik altijd al willen doen. Naar Peru, met m’n backpack en zonder iets te boeken, op avontuur aan de andere kant van de wereld. Peru is zo mooi: het eten is lekker, de cultuur is gaaf, de natuur is prachtig!

Ik was mega zenuwachtig om alleen te gaan. Maar het was super en ik raad echt iedereen aan een keer in je leven alleen op avontuur te gaan. Het is zo fijn om helemaal zelf te bepalen wat je gaat doen, mensen te ontmoeten en wanneer je geen zin hebt in nieuwe mensen (weer jezelf voorstellen, de beste versie van jezelf zijn) kan je lekker in je uppie op pad gaan. Je komt jezelf ook wel tegen, wat goed is. Peru bracht me bij dat het nodig was om mezelf voor een groot deel te verliezen de maanden ervoor, zodat ik mezelf weer terug kon vinden. Ik heb een tijdlang niet naar mezelf geluisterd en ben andere perspectieven meer gaan waarderen dan mijn eigen. Belangrijke les nummer 2: je eigen perspectief waarderen. 

Ten slotte is mijn jaar goed samen te vatten in onderstaand stukje proza uit het boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’:

IMG_4154.jpg

ALLES wat hierin staat heb ik gedaan 😉 en mocht je je nou in zo’n situatie bevinden, lees het boek, doe deze dingen, ga alleen op pad.

En lopend naar beneden vanaf Machu Picchu voelde ik me trots: I did it, én dankbaar: dankbaar voor alle gave momenten en leuke mensen dit jaar, maar ook afgelopen jaren in mijn oude woonplek en dankbaar voor de keuze die ik nu gemaakt heb. Een nieuwe plek, nieuw avontuur, nieuwe fase.

Dankjewel voor iedereen die er dit jaar extra voor mij was, zowel familie, vrienden als collega’s. Morgen drink ik champagne op jullie en op mezelf: een muchos gracias voor alle mensen die er nu zijn, mijn super toffe thuis en net zo toffe baan. Op naar een jaar waarin ik weer meer ga schrijven (en vloggen?! ;-)), nog meer keuzes voor mezelf blijf maken, meer reisjes ga doen en eigenlijk: door wil blijven gaan zoals ik nu doe (wauw dat klinkt fijn..).

CHEERS – vier het leven – keep smiling! 

AZKB5009

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s