2015 a la YingYang

Met de Top2000 hele dagen aan voelt het weer echt als ‘het einde van weer een jaar’. Omdat het best vreemd is dat het zo warm is deze dagen, voelt het ook weer gek. Er zijn zelfs bijen gezien en de eerste hooikoorts golf heerst al. Sowieso stond de wereld dit jaar een aantal keren op haar kop: vluchtelingen crisis, aanslagen in Parijs, oorlogen, verdriet en verderf. Voor mijzelf heb ik, los van alle ellende in de wereld, steeds vaker het idee dat hoe ouder ik word, en hoe meer ik vroeger had verwacht ervan te snappen; hoe minder ik ervan snap. Volg je me nog?

jebegrijpternietsvan

Reflectie 2014
Vorig jaar heb ik een reflectie geschreven. Toen was de belangrijkste les de factor verandering als constante factor te zien. 2015 game time was mijn credit. Het was een game jaar, waarin ik mezelf had voorgenomen om meer mezelf te zijn ten allen tijden, te genieten van kleine dingen en momenten, vaker voor mezelf te kiezen en te doen wat je echt leuk vindt. Deels ging dit al best goed, deels ook nog niet.

Loesje_nietsdoen

Want het blijft soms lastig: de maatschappij verwacht dat we doelen hebben, veel tijd investeren in werk en hogerop komen. In mijn werk ben ik dagelijks bezig met insights: reflecties op merken, consumenten en trends. Op zoek naar inspirerende insights werd ik getriggerd door een onderzoek van Harvard waarin ze al 75 jaar (!) mensen volgen uit diverse milieus. Het onderzoek gaat over: wat maakt je een gelukkig mens? Door zowel kwalitatief onderzoek (interviews, films) en kwantitatief onderzoek (vragenlijsten, bloedtesten, hersenonderzoek) is er bijgehouden hoe mensen hun leven leiden en wat ze wel of niet gelukkig maakt. Wat blijkt:

Goede relaties zijn key en maken ons niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder.

Dit komt door drie dingen:

 1. Sociale connecties zijn heel belangrijk en goed om te hebben. Mensen die eenzaam zijn worden sneller ziek en voelen zich minder gelukkig dan mensen die goede banden hebben met familie, vrienden, buren, kennissen etc.
 2. De kwaliteit van ‘close relationships’ doet er toe. Je kan je namelijk ook eenzaam voelen in de groep.
 3. Goede relaties (lees: veilig en wetende dat je op elkaar kan rekenen) beschermen niet alleen onze lichamen, maar ook onze hersenen (geheugen) beter.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=0UAyeoUmr-w

Eigenlijk zijn deze inzichten al eeuwenoud. Waarom doen we daar niks mee? Bijna iedereen noemt bij doelen voor het leven een goede baan, veel geld verdienen, hoger op komen. Sociale connecties, goede relaties zijn makkelijk om te negeren. Je moet actief (lees: je hele leven lang) aan je relaties werken en ze met liefde onderhouden. Mooie speech, moeite waard om 12 minuten even te kijken.

doenwatjeallangweet

Hoe was 2015 verder?

Het was een mooi, leerzaam jaar: drie weken vakantie heb ik erin gehouden, festivals en concerten bezocht, veel geleerd op mijn werk en genoten van kleine en grote dingen. Halverwege het jaar samen met een vriendinnetje gestart met ons 365 dagen foto project: om elke dag even stil te staan bij een moment. Fantastisch en iets wat tot nu toe soepel gaat. Een jaar waarin ik het hardlopen wat actiever heb opgepakt en dit jaar afgesloten door mee te doen aan de Montferland run: 15 km in 1.24! Momenten van trots maar ook van twijfel. Een jaar van veel nadenken over o.a. mezelf. Wat wil ik? Doe ik het wel goed genoeg? Maak ik wel de goede keuzes? Mis ik nu niet van alles?

Een aantal dingen kwamen hierdoor voorbij:

 • Ambitieus meisje? Net als anderen heb ik ook heel veel doelen, dromen en verwachtingen voor mezelf en voor het leven. Er is nooit tijd genoeg en ‘druk druk druk’ probeer ik uit m’n vocabulaire te verbannen. Wordt het niet tijd om je doelen om te draaien en meer te bedenken hoe je je wilt voelen? En daar je doelen op aanpassen?
 • Ik heb gemerkt dat ik goed ben in het tips geven aan anderen: advies over carrière, privé, combinatie privé en werk, relaties etc. Wat ik me afvraag is: wanneer wordt het tijd je eigen advies wat meer op te volgen?
 • Als 27-jarige merk ik ook dat het leven steeds ‘serieuzer’ lijkt te worden. Voor het eerst in mijn leven zie ik op Facebook/Instagram echt steeds meer foto’s van trouwerijen en baby’s. Dit bracht me aan het denken: hoe ben ik bezig met het organiseren van mijn leven? Sommige mensen krijgen baby’s, sommige stoppen met werken en gaan op reis, sommige zijn op zoek naar een nieuwe opleiding, anderen gaan voor zichzelf beginnen. Het aloude keuzestress riedeltje en gedachten als: ‘maak ik wel de goede keuzes’ kwam dikwijls om de hoek kijken.

Om te achterhalen wat het allemaal is en moet worden met me, kwam ik een fascinerende TED speech tegen over het concept van ‘Multipotentialite’. WAUW dat ben ik dacht ik: iemand met veel enthousiasme die interesse heeft in veel verschillende dingen en iemand die in staat is verschillende contexten met elkaar te verbinden.

ted_emilie

Nu denk je misschien ja hoor komt er weer een andere definitie om iemand in een bepaald hokje te plaatsen. Maar ik heb eerder wel eens een blog geschreven over generalisten . Nu ik de TED speech heb gezien van Emilie Wapnick denk ik dat dit voor veel mensen van toepassing kan zijn. Het is niet bedoeld om je in een hokje te plaatsen, maar het kan wellicht helpen om meer rust en minder onzekerheid te krijgen in je leven. Als je je nou ook vaak herkent in mijn blogs luister dan eens naar deze TED talk en wellicht geeft het jou ook nieuwe inzichten!

Garfield

2016: intuïtie
Zoals gezegd: vroeger dacht ik altijd dat ik het later allemaal veel beter zou begrijpen en weten. Deels is dat waar, maar deels ook niet; dat heeft 2015 me geleerd. Begrijpen zullen we het toch niet allemaal, maar het is wel zaak zelf actie te ondernemen wil je dat er wat veranderd. Dus wat vaker vertrouwen op gevoel en actie ondernemen zullen geen kwaad kunnen. Ambitieus? Ja that’s me. In 2016 wil ik vooral ambitieus zijn voor mezelf. Adviezen die ik anderen geef zelf maar eens opvolgen: minder twijfelen, mezelf niet vergelijken met anderen en meer focus leggen op mezelf.

Proost op een leerzaam 2015 en op naar een gezond, liefdevol en inspirerend 2016!

2015-12-26_01-57-16

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marloes schreef:

  You rock xx

 2. Maria schreef:

  Grappig hoe dat wat je schrijft, dat wat je signaleert, het proces dat je doorgaat zoveel overeenkomt met processen waar de mensheid, althans het welvarende deel (volgens mij). Wij hebben de luxe om het ‘mens’ zijn op afstand te aanschouwen en te beschouwen en er wat van te vinden. En nog belangrijker: er ook wat mee te doen en er wat van te maken! Want die mogelijkheid is er namelijk. Het heeft ook te maken met wijsheid, het bereid zijn na te denken over alles.

  Socrates wist het ook al: hij stelde dat “het verstandigst is zij die weet wat ze niet weet”. ” Een filosoof is iemand die inziet dat hij veel dingen niet begrijpt.” Socrates wist dat hij niets wist en werd daarom werd hij filosoof, kon daarmee blijven zoeken naar juiste antwoord en.

  Jouw teksten hebben een filosofische basis: wordt hier een filosoof geboren? Tip; tijd om klassiekers te lezen!?
  Maria

 3. Anne-Fleur schreef:

  Fantastisch en herkenbaar! ‘Multipotentialite’ klinkt heel cool en weten dat je het bent geeft rust. Maar nog steeds kun je gek van je zelf worden en wil je graag af en toe doelgericht en gefocust zijn. Maar het herkennen en het inzetten in je leven, kan je ook weer heel blij maken. Zo is het met elke karaktereigenschap: het heeft voor- en nadelen, herkennen is het begin en vervolgens accepteren en gebruiken. Maarja jezelf begrijpen is misschien wel het lastigst van allemaal;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s