De wereld zonder Facebook?!

on

Facebook is in den beginne, 2004, opgericht voor mensen, er waren toen alleen profielen voor personen beschikbaar. Door de grote populariteit van dit netwerk is het echter ENORM gegroeid en wordt het ook steeds interessanter voor bedrijven. Er komen steeds meer functies voor bedrijven beschikbaar waardoor het bedrijfsleven hier beter op ingespeeld moet worden. Immers, je moet wel ludieke, originele, aansprekende acties hebben op Facebook om de aandacht te trekken…

Voor het bedrijfsleven zijn er genoeg tools, tips en onderzoeken beschikbaar hoe zij het beste om kunnen gaan met sociale media. Hoewel, veel ‘oude garde’ bedrijven kunnen hier nog veel van leren en zullen vooral ook moeten leren open te staan voor de mogelijkheden (de helft van de Belgische en Engelse werkgevers verbiedt sociale media op het werk! Zijn de Nederlandse werkgevers ook zo conservatief?). Maar de hamvraag van deze blog is: hoe zou de wereld er zonder sociale media uit zien? Check eerst even dit filmpje of Facebook over de wereld zonder dit sociale netwerk:

Super interessant, leuk, maar ook schokkend: gemiddeld spendeer je 23 minuten op Facebook BIJ ELK BEZOEK! En bedenk je dan even hoeveel keer per dag je op Facebook kijkt… Daarnaast genereert de gemiddelde gebruiker 90 ‘stukken’ content per maand! Heel eerlijk, ik denk inderdaad dat ik daar wel in de buurt kom…

De details van dit onderzoek weet ik verder ook niet dus we kunnen natuurlijk kritische vraagtekens zetten bij de precieze resultaten, maar toch: FACEBOOK. Wat moeten we zonder en wat kun je doen met de tijd die je over zou houden als het netwerk niet bestond? In het filmpje worden een paar vragen gesteld die laten zien waarom Facebook zoveel dingen makkelijker maakt, maar laat ook zien hoeveel behoefte er blijkbaar is om andere mensen te laten zien hoe geweldig het feestje van Twente bij de beker was of hoe verschrikkelijk de teleurstelling bij de winst van Ajax, een week later. Hoe komen wij mensen er toch bij om iedereen te laten weten wat je op elk moment van de dag aan het doen bent?

Het heeft sowieso met een fysiologische behoefte van mensen te maken. We willen graag deel uit maken van het massale gedrag wat op dit moment veel digitaal gebeurd. Iedereen deelt content met elkaar via sociale media, wie wil hier nou niet graag deel van uit maken en aan mee doen? Sociaal contact is een onderdeel van ontplooiing, of dit nu fysiek of digitaal is. Het is toch prachtig als je Tweet door verschillende mensen ‘geretweet’ wordt en je zoveel mogelijk ‘likes’ krijgt op je status?! Belangrijk is dus dat er nagedacht wordt over de mate waarin je stukje content ‘deelwaardig’ is. Statussen als ‘lekker kopje koffie doen’, zijn natuurlijk niet bijster interessant voor je volgers. Je moet iets van waarde toevoegen door leuke quotes, activiteiten die je volgers interessant kunnen vinden, nieuws.. Uit onderzoek blijkt dat mensen in afnemende mate van belang de volgende dingen delen:

  • nieuws over familieleden en vrienden (81%),
  • foto’s of video’s uit de familiale sfeer (80%),
  • grappige/leuke video’s (63%),
  • coupons/kortingen (54%),
  • nieuwsartikelen en blogposts (53%).

Persoonlijke en leuke content worden dus het meest gedeeld. Op zakelijk niveau worden vooral promoties en informatie gedeeld.

Stel je nu even voor dat er geen Facebook is… Ik zou per dag een paar uur overhouden, niet verbaasd zijn als ik sommige statussen lees, geen dingen zien die er niet zijn, bedenken wat iemand toch bedoelt met bepaalde teksten etc etc… Het erge is wel, dat ik het moeilijk vind te bedenken hoe mijn wereld er ook alweer uit zag zonder Facebook. Je kunt dan niet direct gave muziek delen, foto’s sturen naar vrienden, up to date blijven van alle ontwikkelingen in deze chaotische wereld. Maar he, is het geen kwestie van alles NU willen weten? De dingen die ik net noemde kun je natuurlijk best doen zonder Facebook en andere sociale media, alleen duurt het dan allemaal net wat langer.

Het is natuurlijk geen realistische vraag, want het netwerk bestaat nu eenmaal en heeft wereldwijd meer dan 600 miljoen gebruikers en is nog steeds groeiende. We kunnen er dan ook niet meer omheen en het is heel goed dat bedrijven ook steeds meer de mogelijkheden hiervan inzien. Sociale media zijn meer en meer gekoppeld aan het ‘echte’ leven, zowel privé als zakelijk. Het blijft nog lastig waarom mensen er nu zoveel mee doen en hoe we het nu precies in moeten zetten:

  • Wat kun je wel in je status zetten en wat niet?
  • Welke mogelijkheden liggen er nu precies voor bedrijven?
  • In hoeverre willen bedrijven tijd besteden aan sociale media?

Er gaan elke dag honderden tweets de ronde over sociale media, onderzoeken, hoe is het toe te passen, welke strategie moeten bedrijven inzetten en welke invloed hebben sociale media nou op mensen? Sommige onderzoeken zijn er negatief, andere zijn weer positief en stellen dat werknemers innovatiever zijn als zij sociale media gebruiken. Persoonlijk ben ik van mening dat sociale media zeker een positieve bijdrage kunnen leveren aan mensen. Via Twitter, Facebook en LinkedIn blijf je snel en constant up to date van de onderwerpen die je interessant vindt. De netwerken dragen bij aan het meer ‘dorps’ worden van de wereld, een ontwikkeling die eigenlijk al jaren gaande is.

Ik wil afsluiten met een toepasselijke quote die slaat op het leven in het algemeen, maar ook toepasselijk is bij het inzetten van sociale media:

Life would be easier if we knew when to act, when to retreat, when to accept. (Paulo Coelho)

Als we alles van tevoren weten wordt het er niet spannender op natuurlijk, dus blijf ik de ontwikkelingen op dit gebied volgen en mij er meer in verdiepen. Wat zou ik doen als er geen Facebook was? Geen idee, ik ben blij dat het er is want het maakt communicatie in zoveel opzichten SUPER interessant en afwisselend!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s