Het kiezen van de juiste filter

on

writing

Het was ooit mijn voornemen om nooit een blog te beginnen met ‘helaas, het heeft wat lang geduurd met een nieuwe post’. Een tijd heb ik gedacht dat ik te kampen had met een zogenaamd ‘writersblock’. Maar ervaring en tijd leerden mij dat dit niet bestaat. Het heeft meer te maken met het durven maken van keuzes. En dat is niet alleen voor mij, maar voor mijn hele generatie in het algemeen een moeilijk iets.

Geen writersblock, wat dan wel?
Wat wel bestaat is teveel online zijn, teveel werken, te weinig het bos ingaan, te weinig lezen, te weinig sporten en te weinig films kijken / muziek luisteren. Als perfectionistische young professional is het soms moeilijk om je ‘life-work’ balance ying yang te houden. Je wilt het één, maar ook het ander. Een paradox dus.

Ik merk dat ik het soms bijna verleerd ben om rustig om me heen te kijken en de tijd te nemen. Het is ook zo aantrekkelijk om naar feestjes te gaan of online de wereld van onuitputtelijke informatie toe te treden. Of om in de avond uurtjes moe op de bank neer te ploffen en voor de TV te hangen of met je smartphone toch even op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Information consumes the attention of the recipients. Hence, a wealth of information creates a poverty of attention. – Herbert Simon, Nobelprijswinnaar

Echter waar blijft de tijd voor echte gesprekken of tijd om te lanterfanteren? Juist, daar moet je bewust voor kiezen en dat blijkt soms lastig in een tijd waarin je altijd en overal ook toegang hebt tot andere mensen en informatiebronnen. Er verscheen recent een mooi gedicht over de rol van de smartphone in onze maatschappij. Mocht je hem nog niet gezien hebben, de moeite waard om hier even te kijken.

Het was natuurlijk wel een paradox met het filmpje: een zoveelste filmpje die laat zien welke invloed de smartphone op de maatschappij kan hebben, wordt natuurlijk voor de zoveelste keer verspreid op social media. Dit paradoxale is volgens mij een kenmerk voor de generatie die nu net, of net een aantal jaren op de arbeidsmarkt is:

  • Aan de ene kant willen we hard werken of studeren, aan de andere kant ook spelen;
  • Aan de ene kant willen we ambitieus zijn, maar ook willen we genieten van de kleine, simpele dingen des levens;
  • Aan de ene kant willen we de hele wereld ontdekken, maar ook willen we verbonden blijven met onze vrienden en familie;
  • Aan de ene kant willen we verantwoordelijkheid, maar ook willen we vrij zijn;
  • … Paradox na paradox.

Keuzes – we all want to be young
In mijn zoektocht naar nieuwe informatie hierover stuitte ik op dit filmpje. ECHT de moeite waard om te kijken, er wordt een samenvatting gegeven van de afgelopen drie generaties (van de babyboomers tot nu) en hoe het bijvoorbeeld komt dat mensen van deze generatie graag uniek willen zijn. Het grootste gedeelte gaat over de Millennials (generatie Y). Het laat zien dat alle mogelijkheden die de generaties voor ons (ja ook onze ouders!) mogelijk hebben gemaakt, zorgen voor perikelen van generatie Y. Bijvoorbeeld chronische ongerustheid door alle mogelijkheden. Het is aan ons de uitdaging om de juiste filter te kiezen door alle beschikbare content en mensen in onze levens.

En dat kiezen is moeilijk… dat is iets wat ik de afgelopen maanden geleerd heb en ook al wel eerder over geschreven heb. De kunst is om met wat nadenken (maar niet te lang) en vertrouwen op je gevoel keuzes te maken en daarbij te blijven. Eng, maar de moeite waard en voor alle generatie Y-ers onders ons een mooie uitdaging! Ik blijf hem aan gaan, jij ook? Your choice 🙂

choices

De laatste zin van het filmpje is een waarheid als een koe en lijkt me ook een mooie afsluiter:

“Het begrijpen van de evolutie van deze wereld, is een zoektocht die ons voor altijd jong kan houden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s