Sometimes… -Over wachten in de verkeerde rij bij de supermarkt en onthaasten-

on

“Wil je mij vertellen welke kant ik op moet vanaf hier?” vroeg Alice.
“Dat ligt eraan waar je naar toe wilt,” zei de kat.
“Och, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit…” zei Alice.
“Dan maakt het ook niets uit hoe je verder gaat,” zei de kat.

LEWIS CARROLL, Alice in Wonderland

Daar waar mijn vorige blog heel fijn aangaf hoe belangrijk het is af en toe een ‘commitment’ te doen en hiervoor te gaan, blijven die keuzes soms lastig! Het valt me steeds meer op dat we door de maatschappij en media geacht worden onszelf goed te kennen. Wat zijn je diepste verlangens, welke geur past het beste bij je, welke kleding, welke functie wil je volgend jaar en waar wil je wonen? Via allerlei media en zelfhulpboeken hoor je aan de lopende band dat we tijd moeten maken om op zoek te gaan naar wie we nou eigenlijk zijn. Goed natuurlijk. En ik maak tijd vrij voor mezelf; soms. Toch blijf ik een twijfelkont en blijft het YingYang gebeuren maar wat vaak terugkeren… Wil ik nou een tattoo op mijn voet of lies? En welke tekst dan? Of toch een andere plek? Of… Etc.

sometimes
Wanneer een twijfelkont eenmaal aan het draaien gaat, blijft die wel even tollen. Totdat alle gedachten voorbij zijn gekomen, alle vrienden zijn gesproken, media geraadpleegd en experts zijn ingeschakeld. ‘Sometimes’ is er dan een keuze gemaakt en ‘sometimes’ ook niet. Je herkent het vast.

Deze twijfels en onzekerheden komen ook terug in die dingen die altijd, bijna standaard, niet goed gaan. Omdat je ze vergeet? Denk bijvoorbeeld aan wachtrijen voor de kassa: ik kies STANDAARD de VERKEERDE rij! Hoe komt dit? Nog een aantal dingen die ik vergeet:

 • Een plastic zak o.i.d. meenemen om boodschappen te doen;
 • Boodschappenlijstje! (Anders vergeet ik de wattenstaafjes, of de olijfolie etc.);
 • Beginnen met de nagels van je rechterhand lakken (voor de noops: dat is makkelijker!);
 • Vervolgens, te vroeg dingen gaan doen met nagels die nog net niet helemaal droog zijn;
 • Denk je helemaal goed te staan voor de trein, rijdt die net verder waardoor je toch verder door moet lopen;
 • Elk jaar wanneer de zon begint te schijnen: me goed insmeren, maar dit gaat standaard in het begin weer mis!
 • Voor je wekker wakker worden wanneer het niet hoeft;
 • Etc. etc. etc.

Aanvullingen zijn welkom! Dat kan volgens mij leiden tot een opzichzelf staande blog.

Een ontzettend leuk en interessant artikel heeft omgevingspyscholoog Joren van Dijk geschreven over de ‘problematiek’ rondom het wachten bij de supermarkt boordevol interessante tips om eens toe te passen voor de ‘shoppers’ onder ons.

teaorcoffee

Anyway, om terug te komen op het ‘I don’t know’. Wachten an sich heeft te maken met ‘zen’ en het loslaten van het gehaast. Niet alleen is dit zo met wachten in de rij, maar ook met zaken die je vergeet, twijfels en onzekerheden. Omdat we gehaast zijn en constant doorgaan met dingen zouden we, zoals enige tijd geleden mijn yoga lerares vertelde: vooral moeten ONThaasten.

“Careers can disappear just as quickly as they’re made, so I’m in no hurry.” (Jason Mraz)

Maar niet alleen de gehaaste maatschappij is de reden dat we geïrriteerd worden van wachten, het idee van tijdsdruk (het klokje blijft tikken) is een belangrijk kenmerk van de mens. Vergelijk het met stress vanwege je studie of werk: onder te hoge stress gaat er een lampje uit en ben je juist minder productief. Dit is naar mijn idee ook zo met tijdsdruk: hoe banger je bent om niet genoeg tijd te hebben voor zaken, hoe moeilijker het wordt om beslissingen te nemen, te wachten en te onthaasten.Voor een besef van tijd is de volgende site een leuke eye-opener om te checken: http://hereistoday.com/

Een leven zonder tijd? Hard to imagine that one! Tijd is overal om ons heen. Toch, ‘sometimes’ wel de moeite waard te proberen? Het zou niet alleen je frustraties tijdens het wachten in rijen kunnen verminderen, maar je zult misschien ook ‘sneller’ rust vinden en knopen door kunnen hakken:  no stress!

Timedogs

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Marloes schreef:

  So true…heel leuk geschreven Ing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s