What happens in Utrecht, stays on Facebook: bruggen te slaan met mijn nieuwe liefde

Mijn nieuwe liefde (Utrecht!) en ik hebben nog wat bruggen te slaan.. Vorig jaar was deze scharrel zo ‘netjes’ om mijn Blackberry te jatten, vorige week kwam het moment waarop (scharrel is inmiddels boyfriend geworden) mijn fiets ineens ‘verdwenen’ was. Hoe lullig voelt het om thuis te komen en te weten dat iemand je fiets heeft gejat. Het is begrijpelijk, super toffe postcode loterij fiets met NIEUWE ketting erop, maar toch. Ik ga er niet weer een gedichtje aan wijden zoals vorig jaar, maar mijn liefde en ik moeten op dit punt nog wel wat drempels over lijkt mij.

Gelukkig gaat het verder allemaal prima met mijn boyfriend centraal in ’t land en denk ik dat onze relatie alleen nog maar sterker kan worden. Maar toch ga je dan beren op de weg zien en denken: misschien is het wel nog gaver om in New York te wonen? Of Sydney? Of Hong Kong? Of Buenos Aires? En net zoals in de liefde stel je jezelf dan de vraag: is het daar wel beter / misschien moet onze relatie nog groeien / of het gras niet weer ergens anders groener lijkt?

Over liefde gesproken: sinds Relatieplanet, Pepper e.d. zijn er eindeloze mogelijkheden op dit gebied.

Hoe weet je nou of je ‘ware’ of ideale man niet in Australië rond surft of een hutje aan het bouwen is in de oerwouden van Zuid Amerika?

Datingsites zouden in die zin een oplossing kunnen zijn: grenzeloos aanbod, en ze beloven je altijd de perfecte match te vinden.Een interessant onderzoekje over online datingsites verscheen deze week op Dutchbowboys: zijn datingsites nu een zwendel of een zegen? Datingsites bieden mensen een eindeloze keuze in partners.. Maar uit dit onderzoek blijkt dit grenzeloze aanbod niet per definitie een voordeel te zijn: een emotionele partner kiezen is wel even wat anders dan op profiel een match vinden. Je kunt nog zo goed matchen, maar als het emotioneel niet klikt gaat ’t ‘m toch niet worden. Keuze beperkt mensen eerder dan dat het ze bevrijdt bleek al uit eerder onderzoek en dit blijkt ook te gelden voor de manier waarop we een partner kiezen. In het artikel wordt gerefereerd naar een interessante uitspraak van Steve Jobs:  “Marktonderzoek is waardeloos, want mensen weten niet wat ze willen.” Op gebied van producten en diensten ben ik het hier niet helemaal mee eens natuurlijk, maar op gebied van liefde kan dit weleens kloppen, en lijkt het lastig te matchen. Conclusie van het onderzoek: liefde is op internet net zo moeilijk te vinden als elders! Geruststellende gedachte aan de ene kant…?

Toch heeft online veel invloed op offline relaties als we afgaan op de data:  1 op de 5 koppels ontmoet elkaar online, bij homo-stellen zelfs 3 op de 5 en bij 1 op de 5 scheidingen speelt Facebook een rol. Bizarre data toch.. afkomstig van het volgende YouTube filmpje over social media trends 2013, met nog veel meer gave feiten en verwonderlijke inzichten (zo zijn er zelfs al kinderen die de namen Facebook en Twitter gekregen hebben!):

De moeite waard eens te kijken.

Online datingsites dus. Als je het mij vraagt rust er nog steeds een taboe op. Terwijl het grote voordeel (t.o.v. een kroeg) volgens mij is dat je zeker weet dat iedereen op zo’n site ‘op zoek’ is naar liefde en er geen misverstanden kunnen ontstaan (uitzonderingen daargelaten, denk daarbij ook aan sites als secondlove.nl).  Uit andere onderzoeken blijkt dat online daten niet zozeer taboe is, maar dat mensen uiteindelijk weer op dezelfde ‘problemen’ stuiten: mannen rennen weg bij succesvolle, onafhankelijke vrouwen en vrouwen zouden toch eerder voor de portemonnee van een man gaan.

Hoe het ook zij: ‘de liefde’ blijft lastig om te herkennen/vinden/zoeken en online daten is in, met name jongere doelgroepen, nog steeds wel een taboe (onterecht als je het mij vraagt!). Ook is online daten een innovatie en zoals altijd met nieuwe dingen, heeft dit waarschijnlijk nog iets meer tijd nodig om echt tot de massa door te dringen. Weet je nog hoe jaren geleden de kiddo’s met bril en andere ‘alternatievelingen’ als ‘nerd’ bestempeld werden? Gisteren stond het tegendeel in de Sp!ts: nerd zijn anno 2012 is hip!

(Note to the self: hoe tof is het dan om een bril te dragen en na twee maanden full time werken erachter te komen hoe ongelofelijk veel je kan afleiden uit data, en hoe gaaf dat is #nerd.)

Ter afsluiting en om altijd te onthouden: liefde is niet alleen in de kroeg of online te vinden, maar overal, it simply is 😉

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Noortje schreef:

    Mooi stukje! De discussies rondom (online) dating zullen ons tot in het einde der tijden bezig blijven houden. Menig (zo niet alle) vrouwenbladen stoffen kasten af en toveren daar de meest moderne traditionele experts vandaan.
    Het is bekend dat keuze het juist moeilijker maakt, zelfs technische studies hebben daar theorieën over. Wat ik me afvraag, met zoveel verschillende mensen die er rondzwemmen op zoek na hun Nemo moet je niet 1 geluksformule hebben maar een stuk of duizend, iedereen uniek!

    Enne, succes met je relatie; mocht het gras elders groener lijken moet je misschien eens naar de overige planten in dat tuintje gaan kijken van jullie samen. Wedden dat je er een hoop nieuws ontdekt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s