Het leven van de Young Professional

6.30 uur: de wekker gaat. Douchen en snel de fiets op naar het station (ontbijten doet deze yup in de trein). Het fietsen naar station Utrecht  is voor mij nog steeds een beleving an sich: ‘fiets flirten’, iedereen die door rood fietst, door elkaar en Z.S.M.  bij de trein wil komen. I love it. Vervolgens ben ik rond 8.45 uur op kantoor en kan de dag als junior research manager beginnen.

Enige tijd geleden schreef ik een blog over ‘Burgerlijke taferelen op z’n student‘ Over het wennen aan het ‘burgerlijke leven’ en het onder andere niet meer toekomen aan schoonmaken met twee banen.. met 1 full time job lukt het ook niet ben ik achter!

Ook schreef ik over koffie leuten.. dit is niet iets wat alleen op kantoren bij hogescholen en universiteiten plaats vindt, ook in de commerciële tak. Verschil: er is een mega lekker koffieapparaat (beter dan de DE): met cappuccino, espresso, aqua caliente etc. Tel er een gezellige, gezonde en lekkere lunch bij op, Cup a Soup, verslavingen aan Cola Zero, de VRIJMIBO en je kunt je voorstellen dat het goed vertoeven is daar op de Kop van Zuid.

Van student naar ‘zwart gat’ naar yup
Maar wat is een yup a.k.a. Young Professional a.k.a. starter nou eigenlijk? De begrippen worden wat mij betreft altijd door elkaar gebruikt, dus ik googelde op yup (‘bekt toch lekker!’). Wikipedia stelt:

Yuppie of yup is een oorspronkelijk Engelstalige afkorting en staat voor young urban professional. Een yup is een jong persoon met een goed verdienende (kantoor)baan. De yup kenmerkt zich door materialisme en streeft naar statusverhogende bezittingen zoals een auto van een gerenommeerd merk. Hij of zij leeft in de grootstedelijke (urbane) omgeving.

Dit lezende vond ik het wel een beetje egoïstisch klinken hoor, maar, nu ik op donderdagavond weer een keertje thuis ben, na 7 dagen uiteten te zijn geweest komt het toch redelijk overeen (met mijn eigen interpretatie van het begrip erbij: gepassioneerde jonge mensen, ambitieus en enthousiast). Toch is het wel even wennen, dat champagne leven als ‘yuppie’:

  • Een ‘echt’ eigen plek (heerlijk hoor!), dus niet meer hele weekenden bij je ouders aan kloppen om daar alle dagen op de bank te liggen en de verwachting te hebben behandeld te worden als een prinsesje (hoewel, af en toe..);
  • Weken anders indelen: niet meer alle dagen volplannen, want tegen de tijd dat de yup thuis is (rond 19 uur) is het donker, ben je moe, is er nog was te doen, moeten blouses gestreken worden en o ja,er moet nog gegeten worden en het is de poging waard de cappuccino’s en pepernoten er weer af te sporten;
  • Het sociale leven dus misschien meer naar weekenden tillen.. Maar ja, hoe kun je dan in hemelsnaam al je vrienden/familie zien?! Helemaal als deze ook nog door heel het land zitten. Voordeel voor de yuppies: ze zijn ook erg flexibel dus een beetje nomaadje spelen vinden de meeste niet zo erg;
  • Social media. Komt ze weer aan zul je denken, maar na een tijd lang lekker actief getwitterd te hebben, blogs bij te kunnen houden en andere interessante sites, wordt dat veel lastiger met een fulltime job! Net als met sporten vraag ik me af: wanneer kun je dit doen? Brengt me bij het laatste, allerbelangrijkste punt waar een yuppie mijn inziens op moet letten;
  • Tijd inplannen voor jezelf. Doordeweeks genoeg leuke dingen, in een notendop: ambities en carrieres die overdag nagestreefd worden, avonden die moeilijk vrij te houden zijn door leuke etentjes, vrienden die in de buurt wonen en ga zo maar door, en weekenden die feestjes en uitslapen bevatten.. MAAR, er moet ook tijd over blijven voor de yup zelf.

De juiste balans?

Hoe doet de Young Professional 2.0 dit dan? Ik vond een interessant stukje over de balans tussen werk en prive voor de Young Professional. Het is wel enigszins herkenbaar: de yuppies staan constant in verbinding met het sociale leven en er zijn hoge verwachtingen vanuit hunzelf en omgeving. Ook dit wijst erop: tijd voor jezelf inplannen is heel belangrijk, niet vergeten dus!;) Let wel, de metafoor over de juiste balans tussen werk – prive is natuurlijk top, maar nog beter lijkt mij de metafoor van blender: waarin werk en prive toch meer met elkaar verweven zijn (denk aan het nieuwe werken, social media etc.), maar dan niet alleen werk en prive, maar ook de me-time. Want je gedachten uitschakelen lijkt me erg moeilijk, dus de juiste balans vinden in deze wir war van gedachten en ervaringen is de uitdaging voor deze ‘blender’.

ME-time inplannen dus. Balans vinden / ying yang… klinkt aan de ene kant zo afgezaagd en toch is iedereen er mee bezig (zelfs Mickey)..

Afgelopen avond was zo’n yingyang-avondje voor mij, maar dan ben ik alsnog bezig met bloggen, social media, whatsappen, muziek etc. Aan de andere kant is dat voor mij wel echt ontspanning.. dus ik ben benieuwd: wat is voor jou me-time? Is dat altijd hetzelfde (bankhangen) of kan dat ook anders zijn (sporten, tv kijken etc.)?

Om af te sluiten, Milow had enige tijd wel geleden wel een heel typerend liedje voor de yuppies anno 2012, ‘Born in the eighties‘ Enjoy!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Melanie schreef:

    Ingie, heerlijke blog!!!! 😉 ben weer even aan t bijlezen:) xxKanarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s