All you need is love… and a bottle of wine?

on

Alcohol… een korte timeline:

Het begon ooit met het ‘breezersletjes’  tijdperk, waarin de mixdrankjes werden geprobeerd en we stonden te swingen op “Have you ever been mellow..” Vervolgens begon het ‘echte’ werk: het drinken van de mierzoete Spätlese witte wijn die we allemaal wel kennen. Heerlijk vond ik het toen ik 15/16 jaar was. Gelukkig, toen ik 18 was en ging studeren was de voorkeur voor deze zoete troep naar de achtergrond verdwenen en begon het tijdperk van leren bier drinken (student zijn / kosten besparen / in Tukkerland moet je natuurlijk wel Grolsch drinken etc.), en de voorkeur voor de betere wijn: droge witte en rode wijntjes. In deze fase ben ik blijven hangen, behalve dan dat bier er nu als zoete koek in gaat, ik alle wijntjes lust en van cocktails of andere mixjes op zijn tijd ook niet vies ben.

Alcohol dus. Vroeg me af hoe het zit met verschillen tussen mannen en vrouwen. Hoe zit het met het imago van ‘bier zuipende’ vrouwen? Of het imago van mannen aan een zoete witte wijn? Drinken mannen nou echt alleen maar bier of lusten ze ook wel wijn… of doen ze dit vooral wanneer ze een vriendinnetje krijgen en vanuit romantisch oogpunt wijn leren drinken?

De feiten die op tafel liggen zijn de volgende: 80% van de Nederlanders drinkt alcohol. In 1960 dronk de Nederlander boven de 15 jaar 296 glazen per jaar, in 1980 was dit 895 glazen per jaar. Mensen kregen meer vrije tijd en kwamen in aanraking met buitenlandse dranken. Ook nam de acceptatie van nieuwe groepen gebruikers, zoals vrouwen en jongeren, toe. Sinds die tijd is het redelijk stabiel. Mannen zijn de grootste groep drinkers. Vier keer zoveel mannen als vrouwen vallen in de categorie ‘zware drinkers’. Wat is nou een zware drinker? Mensen die minstens één keer per week meer dan 6 glazen per dag drinken (voel je je al aangesproken?). Deze categorie bestaat uit relatief veel jonge mannen tussen 18 en 24 jaar oud. 3 tot 8 glazen alcohol per dag is voor je gezondheid eigenlijk te veel, maar in de maatschappij is dit sociaal geaccepteerd. Bij meer dan 8 glazen per dag worden mensen als alcoholist gezien..

Waarom drinken we eigenlijk alcohol? Alcohol geeft een boost in het zelfvertrouwen, mensen vinden het gezellig, krijgen er positieve verwachtingen van of uit gewoonte. Een reden die ik niet 1-2-3 op internet tegen kwam was de meest ‘obvious’ reden dat mensen het misschien gewoon lekker vinden?! Als ik de ‘bob’ ben en de hele avond cola/water sta te drinken, mis ik een wijntje echt hoor, en niet in de eerste plaats om het effect, maar vooral omdat het simpelweg lekker is om een wijntje te nuttigen.

Recent is trouwens gebleken dat zelfs wanneer we het idee van alcohol hebben, we ons aantrekkelijker gaan voelen. Dus hoe meer alcohol je denkt op te hebben, hoe mooier je je voelt.

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijken verschillende motieven voor alcoholgebruik:

  • Versterkingsmotieven: er wordt gedronken om een positieve gemoedstoestand of welzijn te versterken. Dit motief word geassocieerd met hevig drinkgedrag.
  • Sociale motieven: drinken om sociale beloningen te ontvangen. Wordt geassocieerd met gematigd drinkgedrag en niet problematisch. Dit motief is volgens jongeren een belangrijk motief, omdat alcohol samenhangt met gezelligheid en sociale interactie.
  • Copingmotieven: drinken om negatieve emoties als depressiviteit en gebrek aan zelfvertrouwen te verzachten. Geassocieerd met hevig drinkgedrag en probleemgebruik.
  • Confomeringmotieven: drinken om sociale afwijzing te voorkomen.

Het sociale motief lijkt een belangrijke te zijn voor drinkgedrag van studenten. Wat ook nog een leuk feitje is en herkenbaar voor mijzelf: vrouwen drinken regelmatiger dan mannen. Vrouwen drinken gerust 1 glas wijn elke dag, terwijl mannen alleen bier drinken (en dan veel meer) in het weekend bijvoorbeeld.

Wat zijn voor jouw redenen om alcohol te drinken? Vul de anonieme poll in:

Over ‘the battle between the sexes’.. bij het EK wordt het nu ook weer op de proef gesteld (kunnen mannen of vrouwen beter de uitslagen voorspellen), mannen kunnen beter autorijden (niet mee eens natuurlijk), beter kaartlezen (moet ik ze nageven) en met betrekking tot alcohol lijkt het misschien ook wel meer sociaal geaccepteerd dat mannen meer drinken dan vrouwen. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat mannen, wanneer ze single zijn, meer drinken dan wanneer ze een relatie hebben (blijkt maar weer hoe invloedrijk die vrouwen zijn..). De verschillen blijven er sowieso wel; het zijn nou eenmaal echt verschillende wezens.. en joh, het is toch ‘echte liefde’ wanneer een man wijn gaat drinken voor zijn vriendinnetje of een vrouw whisky voor haar vriendje. Het volgende filmpje illustreert op een wel grappige manier hoe het zou zijn als vrouwen zich een avond als mannen zouden gedragen in de bar.. ‘een beetje vreemd, maar wel lekker’ zou je erover kunnen zeggen.. ben benieuwd of dit soort filmpjes de mannen van tegenwoordig triggeren zich iets meer als gentlemen te gedragen ;-).. :


PS, voor het weekend:

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Mies schreef:

    Wahaa leuk weer ingie! Dikke knuffel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s