Ontgoogled?!

on

47% van de smartphone gebruikers gebruikt hun telefoon ook bij een sanitair bezoek. Dit blijkt uit een Brits onderzoek: http://www.frankwatching.com/archive/2011/08/10/social-media-ongezond-voor-jongeren-60-tieners-heeft-smartphone/ Uit dit artikel komt ook het schokkende feit naar voren dat wanneer jongeren 15 minuten studeren, hun aandacht slechts 2-3 minuten bij het studeren zelf is en verder bij de mobiele telefoon. Of voor wie is het herkenbaar dat het lastig is om je lang te concentreren op 1 boek, 1 onderwerp, zonder op je telefoon, mail, of een van de vele social media accounts te kijken? Wat denk je verder van alle gesprekken die gevoerd worden via What’s app. Mijn ouders zeggen vaak “wat een nutteloze bericht wisseling is het ook”.. Toegegeven, soms hebben ze een punt, maar als een vriendinnetje mij een foto appt van champignons met de vraag “deze zien er niet meer goed uit, wat denk jij?” beschouw ik dat niet meer als nutteloos.. of die keer dat er een docent gespot wordt op een terras in een wel heel bijzonder gezelschap, dit moet toch direct gedeeld worden met foto in de groeps what’s app?! Nutteloos? In onze belevingswereld niet meer…

Toch zou je bijna denken dat er pilletjes ontwikkeld moeten worden om een social media en/of telefoon verslaving tegen te gaan. Het kan niet gezond zijn om elke 5 minuten het gevoel te hebben op je telefoon te moeten kijken of om constant de neiging te hebben bij elke scheet die je dwars zit dit in een what’s app bericht te gooien? Die drang om alles ZO SNEL MOGELIJK te delen is iets wat de shuffle generatie erg kenmerkt als je het mij vraagt. Een leuke foto gemaakt met Koninginnedag? Afgelopen week was mijn timeline in ieder geval behoorlijk rood-wit-blauw gekleurd. Leuke foto, tekst of wat dan ook: huppa, die gooien we op Facebook, Instagram, Twitter of noem het maar op. En is die niet mooi genoeg, dan houden we de foto voor het privé bestand. Instagram groeit nog steeds in aantal gebruikers en ook al laat Pinterest een eerste daling zien, nog niet eerder vertoonde een social media site zo’n grote toename in de eerste paar maanden van bestaan. Social media, nog steeds booming business dus!

Dit sociale gedrag van de generatie Y heeft zeker ook voordelen, onderzoek wijst namelijk uit dat Facebook gebruikers:

  • beter van vertrouwen zijn,
  • meer diepgaande relaties hebben,
  • een beter sociaal vangnet hebben, en
  • meer politiekbetrokken zijn.

(Bron: http://so3riquet.blogspot.com/2011/08/facebook-psychologen-en-navelpluis.html)

Maar die concentratieboog die steeds korter wordt baart mij wel enige zorgen. Het lijkt wel alsof we soms zo opgeslokt worden door alle informatie die beschikbaar is via veel kanalen, dat de doelen die je wilt bereiken veel lastiger worden. Neem bijvoorbeeld mijn passie voor muziek. Gisteren dacht ik ‘even’ wat nieuwe muziek te gaan zoeken, en warempel 2 uur later ben ik nog steeds fanatiek aan het zoeken en luisteren. Helemaal leuk en goed, maar wanneer gaan die sollicitaties dan de deur uit of komt dat werk af?

Wat ik merk bij mijzelf en omgeving is dat mensen zich hier steeds meer bewust van worden. Dat het goed is om één hele avond bijvoorbeeld je telefoon aan de kant te leggen, niet op Twitter/Facebook en andere social media te kijken maar je gewoon eens te focussen op een boek, film of gezelschap in plaats van meteen alles te willen delen met vrienden, kennissen en de rest van de wereld. Heb het idee dat er bij een deel van de social media gebruikers steeds meer een soort van verzadigingspunt bereikt wordt van informatievoorziening. We zijn een beetje ‘ontgoogled’, onze mogelijkheid tot kennisopname bereikt namelijk op een bepaald moment een punt dat het vol zit en dat er even niet nog meer informatie bijkan; dat is simpelweg niet te handelen. Door daarom zo nu en dan even afstand te nemen van alle gave artikelen die te vinden zijn op Twitter, blogs, Pinterest en andere media, heb je later weer meer energie om informatie op te zoeken en je daar ook echt op te focussen. Joh, het is goed de uitdaging aan te gaan je eens langer te concentreren op één ding (te beginnen met twee uurtjes focussen?).

Om terug te komen op het feit in het begin van deze blog dat ongeveer de helft van de smartphone gebruikers zijn of haar telefoon mee neemt naar het toilet (hem zelfs ook gebruikt!). Dit is toch serieus van de zotte?! Wat zou het ergste zijn dat er kan gebeuren in die paar minuten: een appje missen/telefoontje missen/facebookupdate missen? Waar ik wel benieuwd naar ben, zijn deze Britse resultaten ook van toepassing op ons nuchtere Nederlanders, maar toch ook veelgebruikers van social media? Wie neemt er inderdaad zijn of haar smartphone wel eens mee bij een bezoek aan het sanitair en gebruikt deze dan ook?

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Marissa schreef:

    Lang leve onze hatsieflatsietelefoon 😉

    1. Anne-Fleur schreef:

      Jaaaa!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s