“De innige omstrengeling van liefde & commercie”… en meer luxe ‘problemen’

on

Binnenkort krijgt iedereen de Facebook Timeline, maar er  zijn nog veel negatieve geluiden hierover. Veel mensen lijken deze verandering nog niet zo te zien zitten (wat vaak zo is met veranderingen), toch krijgen ze het, je gaat toch niet je Facebook account deleten namelijk..

Typisch een van de ‘Top 100 First World problems’. Een hilarische video over alle ongemakken waar we mee te maken hebben en waar veel mensen nog over lopen te zeiken ook: “Twitter is overbelast” “Ik kan de afstandbediening niet vinden”

Batterij van telefoon is weer leeg, waar is de oplader?

“Irritante groepsberichten” “Vergeten je telefoon op stil te zetten voordat je gaat slapen” etc etc.. voor een compleet overzicht check deze 3 minuut durende video even:

Sommige uitspattingen zijn een beetje Amerikaans en/of over the top, maar over het algemeen geeft deze video toch wel herkenbare signalen weer. Het gaat veel ook over mobieltjes en internet, logisch en deed mij dus even denken aan een video die ik laatst heb gezien van Fog and Smog:

Een video over “Could you please put your phone down?” Een geweldige video die IEDEREEN zou moeten kijken, want hoe vaak zie je mensen niet in de stad lopen met alleen de focus op zijn of haar telefoon, vervolgens kijken ze helemaal nergens meer naar. Nog veel erger: in de kroeg of restaurant zie je mensen met telefoons in de hand ‘gezellig’ socializen. Als het zo moet, hoef je eigenlijk niet eens af te spreken maar kun je net zo goed gaan twitteren naar/naast elkaar.

‘Even iets’ om op te letten dus, deze zogenaamde luxe problemen in de moderne maatschappij. De tijd dat we ons druk maakten om of er wel eten op tafel zou staan is voor onze generatie iets van de oertijd (hoewel het saldo op mijn rekening als student het af en toe ook nog wel af laat weten).

Nog zo’n luxeprobleem, die ik wel mis in het overzicht van de top 100, is dat je zo vaak een ‘code’, ook wel ‘captcha’ genaamd kwam ik achter, in moet vullen wanneer je een beveiligde site betreedt of iets dergelijks. Die dingen zijn gewoon nooit te lezen! Een erg leuke inhaker & must see van dit fenomeen door Pearle:

Anything that’s fun costs at least eight dollars.

Nu is het vandaag Valentijnsdag en vliegen de meest romantische, over de top en grappige liefdesverklaringen me om de oren (digitaal dan, want de postbode is vergeten te stoppen vanmiddag). Een erg mooie column van Jan Drost stond vandaag op volkskrant.nl:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3178101/2012/02/14/Verklaar-elkaar-vandaag-voor-minder-dan-8-euro-de-liefde.dhtml

Ook hier wordt een luxe probleem aangesneden: Valentijnsdag is commercieel en lijkt te suggereren dat liefde te koop is. Terwijl we allemaal natuurlijk wel beter weten, maar door de overdosis aan commercials over grote cadeaus voor je liefde of de meest originele kaarten die je kunt versturen als anonieme aanbidder, raken we de rode draad waar van het idee van Valentijnsdag nog wel eens kwijt. Eigenlijk is dit ook een soort van luxe probleem, want wanneer we geen bakken met geld uit hadden kunnen geven waren deze bedenkingen er niet eens geweest.

Kunnen we het dan echte problemen noemen? We hebben toch over het algemeen allemaal een dak boven ons hoofd, te eten en te drinken en dat zijn de primaire levensbehoeften. Echte levensbedreigende problemen zijn dit dus allemaal niet, maar met het groeien van de samenleving stijgen ook onze verwachtingen en daarmee onze problemen naar een ander niveau. De top 100 luxe problemen zijn daarom erg herkenbaar en het is goed om daar af en toe bij stil te staan; te relativeren en te denken wanneer je de afstandsbediening weer een keer kwijt bent of Twitter overbelast is:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s