I always wonder why… Over mannen in boxers en andere nutteloze (?) onderzoeken

Waar slapen mannen nou in? Het was overduidelijk, een grote meerderheid gaf aan: in boxer! Een heer zei tegen mij: “Als het koud is zet ik de verwarming wel aan” en een andere gentleman stelde voor om een ‘pyjama-party’ te houden om daadwerkelijk te zien wat mannen aan hebben.. (goed idee, zit nu toch in de flow van onderzoek doen, een soort veld-experiment waarin mannen uitgenodigd worden voor een sleep-over). Onze verwachtingen over mannen en hun nachtkleding zijn in ieder geval uitgekomen, wat niet altijd het geval is met verwachtingen…

Er was wel wat frappants met de vorige blog: het was de meest bekeken blog op één dag. Dank allen natuurlijk, maar ook best verwonderlijk als je je bedenkt hoeveel van dit soort ‘nutteloze’ polls & onderzoeken dagelijks de revue passeren en mensen dit blijkbaar toch wel interessant vinden (inclusief mijzelf hoor). Een kleine greep uit deze online berg vol onderzoeken: “Mensen die teveel muziek luisteren hebben een grotere kans depressief te worden”, “Gezamenlijke vrienden zorgen voor problemen in de slaapkamer”, “Facebook goed voor 1/3 van de scheidingsaanvragen”, “In slaap vallen na seks teken van liefde”, “Teveel werken verdubbelt de kans op depressie”, “Mannen worden dommer in het gezelschap van vrouwen”… etc etc etc… Ik vraag me af: zijn deze onderzoeken nutteloos of is het gewoon zo dat we een lyric van The Clash moeten geloven: “The people must have something good to read on a Sunday” en zijn al deze ‘nutteloze’ onderzoeken een vorm van marketing & branding?

Neem bijvoorbeeld het laatste onderzoek “Mannen worden dommer in het gezelschap van vrouwen” (http://www.nu.nl/man/2718882/mannen-worden-dommer-in-gezelschap-van-vrouwen.html). Ik citeer: “Het noemen van een vrouwennaam blijkt al voldoende om de cognitieve prestaties van mannen te verminderen”, zegt Karremans. “Zelfs als ze niet weten hoe een vrouw er uit ziet en of ze aantrekkelijk is.” De onderzoekers weten niet waarom de reacties van mannen zo anders zijn dan die van vrouwen. Het feit dat mannen veel vaker aan seks denken zou er echter mee te maken kunnen hebben. De leeftijd van de testpersonen zou ook een rol kunnen spelen.” Dit artikel is, anno 27 januari 2012, 347 keer getweet en 646 keer aangeraden op Facebook. Dit geeft aan, denk ik, dat er redelijk wat mensen zijn die dit een interessant en boeiend onderzoek vonden.

Ik snap het ook wel, natuurlijk is het prettig te lezen dat iets wat we eigenlijk al verwacht hadden, op deze manier bevestigd wordt. Maar er verschijnen DAGELIJKS heel veel van dit soort onderzoeken! Ik denk dat het de kunst is om voor jezelf goed in de gaten te houden wat je interessant vind en wat minder, en hier een selectie in te maken, want anders zie je door de bomen het bos niet meer. Wat ik persoonlijk bijvoorbeeld een interessant ‘feit’ vind is een onderzoek over typen social media gebruikers: http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/23946 Leuk bedacht allemaal en boeiend, maar: het is het ZOVEELSTE onderzoek. Er zijn al zo vaak profielen gemaakt van de social media consument, welke moeten we nu geloven of is het dan toch maar zaak zelf een onderzoek te doen afhankelijk van de context?

BAM, de hamvraag: als elke organisatie in haar bedrijfstak een eigen onderzoek instelt naar onderwerpen, komen er natuurlijk ook erg veel onderzoeken? Ik zeg kaas, want natuurlijk zijn dingen context afhankelijk. De social media doelgroep zal bijvoorbeeld in Nederland anders zijn dan in Afrika. En nu we allemaal weten dat mannen dommer zijn in het gezelschap van vrouwen, kan een goede marketeer hier natuurlijk meteen op inspringen.

Ten slotte spelen social media een belangrijke rol. Waar men voor het tijdperk internet, wat ik mij bijna niet meer kan herinneren, onderzoeken deed binnen organisaties, werd dit pas gepubliceerd als iets echt heel boeiend zou zijn voor een grote groep mensen. Nu, in het tijdperk van booming social media, kan elke mafkees een onderzoek online zetten (zoals een poll over wat mannen ’s nachts dragen) en hier zijn of haar mening over geven.

Al die onderzoeken zijn mijn inziens nodig om per onderwerp/doelgroep/bedrijfstak inzicht krijgen in de markt en een strategische manier van marketing. Waarschijnlijk heeft elk onderzoek zijn eigen nut voor de juiste doelgroep. Erg boeiend, en als nieuwsgierig aagje doe ik mijn best de meest interessante dingen voor mij persoonlijk en zakelijk hieruit te halen! I keep on wondering why…

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s