“Life is like cooking: before choosing what you love, try everything”… Redenen om geen Facebook te hebben

Een tijdje geleden heb ik een blog gemaakt over ‘De wereld zonder Facebook’ (https://ingejentink.wordpress.com/2011/06/26/de-wereld-zonder-facebook/) en hoe ontzettend ik mij dit NIET voor kan stellen. Nu kom ik een blog tegen waarvoor mensen geïnterviewd zijn over redenen waarom ze geen Facebook hebben, een interessant stuk:

http://letsgosocial.nl/nieuws/facebook-waarom-zou-je/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter.

De belangrijkste redenen om geen Facebook te hebben zijn de volgende:

  • Een non-Facebooker exposeert zichzelf niet graag: een bepaalde manier van aandacht vragen die deze non-gebruikers niet aan staat.
  • De non-gebruikers hebben geen zin weer te switchen van sociale media.
  • Omdat ze bang zijn verslaafd te raken aan Facebook.
  • Op Facebook wordt teveel informatie gedeeld, op deze manier heeft men in real life niks meer te bespreken.

Om te beginnen wil ik dit laatste punt toch corrigeren, maar dit kan ook persoonlijk zijn: ik kan mij niet voorstellen dat je in real life niks meer te bespreken hebt als je informatie deelt via Facebook. Facebook wordt niet door iedereen gebruikt om ALLE informatie en gevoelens te delen, dus dan valt er toch genoeg te bespreken? Ik spreek sommige vrienden (bijna) dagelijks via Facebook, what’s app, ping, telefoon.. en als ik ze dan weer echt zie, hebben we alleen maar meer te bespreken.

Het derde punt wat genoemd is door de non-gebruikers snap ik: bang voor verslaving. Maar toch, drinken deze mensen dan ook geen alcohol, roken ze niet, eten ze geen chocolade? Er zijn zoveel risico’s op verslaving, als je hier bang voor bent kun je beter in een grot gaan wonen. Soms (?VAAK!) moeten er risico’s genomen worden.

Als tweede reden noemen de non-gebruikers geen zin te hebben in het switchen.. In dat geval: vooral niet aan Facebook of andere (sociale) media beginnen, want in de media/communicatie wordt er nog wel eens overgeschakeld op wat nieuws. That’s life.

Het eerste punt is het meest interessant: men heeft het gevoel zichzelf ‘cooler’ voor te moeten doen, je statusupdates leuker te maken dan ze daadwerkelijk zijn etc. De volgende cartoon illustreert dit wel heel goed:

Hier hebben de non-gebruikers wel een puntje.. en de cartoon is natuurlijk geniaal: in real life wordt je meteen aangekeken als je staat te loeren, maar op Facebook kan dit ongeneerd, zonder dat iemand dit hoeft te weten of zonder dat je er direct op wordt aangekeken..

Jezelf dus anders voordoen op Facebook dan dat je daadwerkelijk bent. Het zal wel gebeuren, en natuurlijk ga ik de meest lelijke foto’s van mezelf niet online zetten, maar die foto’s lijst je ook niet in toch?

Daarnaast vraag ik me ook sterk af of dat wanneer je je echt anders voordoet op Facebook dan hoe je ‘echt’ bent, je niet snel door de mand valt wanneer mensen je in het ‘eggie’ zien?

Het is wel een interessant punt hoor, want je zet toch dingen op je prikbord die je al je vrienden kunnen zien. Zit hier een achterliggende gedachte achter? Soms wel, soms niet lijkt me.. Vervelend is het soms wel vind ik. Wat bedoelen sommige vrienden met bepaalde updates, teksten, liedjes etc..? Je gaat er, bewust of onbewust, toch wel eens over nadenken. Maar of dit nou een reden is om geen Facebook te nemen?

Het klinkt misschien niet als een verrassing, maar voor mij geen redenen om mijn Facebook account uit de lucht te halen. Het is toch juist een heel handige manier om in contact te blijven, ideeën, liedjes, foto’s en andere zin en onzin te delen met je ‘vrienden’. Misschien moet iedereen die zegt geen Facebook te willen het toch even proberen, om te zien hoe ze het vinden. En dit geldt niet alleen voor Facebook, maar voor alles in het leven:

Life is like cooking: before choosing what you love, try everything (Paulo Coelho)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s