Social Media Junkie?!

Het is maandag, een nieuwe week begonnen, frisse energie, dus hoog tijd voor een nieuw bericht.

Afgelopen week druk geweest met het afstuderen, het is lastig om een focus te vinden maar ook erg leerzaam om deze te zoeken;) Maar hierover in een verder stadium van het onderzoek meer. Laten we het eerst maar eens hebben over de invloed van social media op mijn leven en die van vele anderen.

Vorige week kwam ik een filmpje tegen ter promotie van Desperados. Super vet gedaan en erg interactief:

desperados

Dit soort filmpjes en marketingacties maken mij altijd weer erg enthousiast over mijn vakgebied. Wat kun je toch veel kanten op met communicatie! Nieuwe media interesseren mij enorm en ben er dan zelf natuurlijk ook graag actief op. En de laatste tijd merk je toch ook steeds meer hoeveel invloed het internet heeft op ons leven. Denk aan het ‘nieuwe werken’, relaties die ontstaan door internet en zelfs hele revoluties die ontketend zijn door social media!

Toch merk ik ook een soort van verslaving. We (inclusief mijzelf) willen constant op de hoogte zijn van ontwikkelingen, nieuwtjes en updates van mensen. Op deze manier hebben we natuurlijk nooit meer rust. Vorige week las ik in het blad ‘Persoonlijk’ van het Financieel Dagblad dat uit recent onderzoek is gebleken dat hersenen veranderen door veelvuldig internet gebruik. Ons brein schijnt namelijk te kunnen wennen aan oppervlakkigheid. Door het internet hebben onze hersenen geen moment rust, want ze moeten steeds informatie verwerken, zappen en beelden ontcijferen. Terwijl een mens juist rust nodig heeft om ‘crea bea’ te kunnen zijn. Als we vervolgens ergens langdurig mee bezig willen zijn (bijvoorbeeld een afstudeerscriptie) gedraagt het brein zich niet zoals het zou moeten: het wil constant de mail checken, de nieuwste statussen op Facebook bekijken en weer even snel een berichtje what’s appen naar een vriendin. Volgens deskundigen kunnen we deze trend niet terug draaien, maar is het een kwestie van zoeken naar een nieuwe ‘balans’. Hoe kunnen we nu deze balans tussen online en offline bereiken? De volgende tips van deskundigen:

-een boek lezen (bij voorkeur een moeilijk boek…)
-yoga/mediteren
-een wandeling maken tijdens de lunch
-goed slapen (en er dus voor zorgen dat de apparaten even uit staan)

Deze tips zo nog eens na te lezen, denk ik dat het terras waar ik net met mijn huisgenootje zat te genieten van een roseetje toch ook wel valt onder deze tips. Een goed gesprek voeren vloeit hier natuurlijk uit voort dus ik heb voor vandaag mijn portie ‘offline’ wel weer even gehad. Hoewel ik maar niet zal beginnen over het feit dat we dan onze Blackberry’s natuurlijk bij ons hebben om vervolgens even snel onze status te up daten en onze ‘vrienden’ te laten weten dat we aan het relaxen zijn en aan het genieten zijn van het goede leven…

Veranderingen in het gedrag zijn noodzakelijk om de aanslag op ons brein onschadelijk te maken, maar hoe? Ik moet mezelf echt dwingen om mijn telefoon op stil te zetten zodat ik hem niet hoor, maar zelfs dat is lastig. Ook ’s nachts (wanneer je eigenlijk dus alle apparaten uit moet zetten) staat mijn telefoon wel aan. Als ik dan in de ochtend wakker wordt van de wekker op mijn telefoon, zie ik meteen nieuwe mails, tweets en andere Facebook statussen.

Verslaafd?
Ja, best wel besef ik mij. Ik ben ook gewoon zo nieuwsgierig en wil graag op de hoogte blijven van ALLES!
Jaa, ook een kenmerk van mijn generatie (de generatie Y).
En jaaa, het is ook een onderdeel van de hedendaagse cultuur. Hoe kan het ook anders met al die smartphones, wifi-verbindingen en laptops overal?

Maar het idee dat mijn hersenen aangetast worden en dat het kan leiden tot minder creatieve ideeën vind ik toch wel beangstigend. Immers, ik zoek nog steeds naar HET geniale idee om daarmee de wereld te verbeteren.. Daarom is mijn nieuwe voornemen om de telefoon eens wat vaker links te laten liggen, om de laptop misschien eens een avondje uit te zetten en Tweetdeck gewoon te de-installeren.

Omdat ik mezelf ken en deze voornemens mij zwaar gaan vallen, ga ik NU meteen de daad bij het woord voegen en na het schrijven van deze blog mijn laptop uit zetten.. Dus ik laat m’n creatieve hersenspinsels de vrije loop!

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Anne-Fleur Wijlens schreef:

    elke week een nieuwe blog toch? Of hoort dit bij je anti-verslaving plan?

  2. marissa schreef:

    Hoe staat het met de goede voornemens?

  3. Inge schreef:

    @Maris, Het gaat goed met de goede voornemens, lees de nieuwste blog;)..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s