‘Everyday I’m shufflin’: over (online) verleidingen..

Verleidingen zijn er in alle soorten en maten. Gaan stappen op 2e Kerstdag terwijl je weet dat je de dag erna brak gaat zijn en die dag (3e Kerstdag) toch eigenlijk hard aan je scriptie had gewild? Of de kerstkoekjes verslinden in plaats van te gaan hardlopen? Of wat dacht je van Facebooken/Twitteren in plaats van vacatures zoeken/met je toekomst bezig te zijn? Of van muziek luisteren en keihard meezingen als er weer een leuke sing-along voorbij komt in plaats van statistische berekeningen uit te voeren om je afstudeeronderzoek af te ronden? Of gaan shoppen terwijl je weet dat alles wat op je bankrekening staat toch voornamelijk te danken is aan de Duo groep. Of toch maar weer een wijntje pakken terwijl het hoog tijd wordt om na die feestdagen een keer een alcoholloze dag in te lassen? Verleidingen dus.

Vind het persoonlijk maar wat lastig hier op een ‘verstandige’ en ‘verantwoorde’ manier mee om te gaan. Want neem dat stappen op 2e Kerstdag, dat was toch zeker de moeite waard. Het ging van filosofische gesprekken en wijsheden als ‘ons vertrouwen in de mensheid verloren/moeten ophouden met overanalyseren/wat zijn de feestdagen toch ook kut.. waar is de kerstgedachte?’ tot lachbuien om 5 uur in de ochtend waardoor rustige buren in hun nachtrust verstoord werden. Dit zijn onbetaalbare ervaringen, maar een dag later ondervindt je de consequentie dat deze dag besteden aan je scriptie toch wel heel erg wishful thinking is…

Verleidingen zijn ook soms gewoon onweerstaanbaar en ze gaan van cocktails…

Tot iets in deze trant…

Nu ik hier zo over nadenk, moet ik even terugdenken aan een documentaire die ik laatst heb gezien: “De BV ik” (De BV ik). Een erg rakende documentaire over de zogenaamde ‘Shuffle-generatie’ (ook wel ‘Strawberry-generatie’ genoemd, omdat we opvallen, onszelf neer willen zetten, maar ook heel kwetsbaar zijn en goed behandeld moeten/willen worden.. net als een aardbei..). Mocht je deze docu nog niet gezien hebben, is echt een aanrader. De documentaire haakt in op verschillende onderwerpen:

 •  Snelheidscultuur: we zijn constant met wat anders bezig. Herkenbaar? Mobiel staat altijd aan, net als onze mail & social media profielen.
 • 20’ers van nu zijn heel ambitieus en denken/weten dat alle mogelijkheden open liggen. Maar hier tegenover staat de angst om te falen. Schuiven we volwassenheid verder voor ons uit? Wat is het überhaupt volwassen zijn?
 • Quarterlife crisis: moeilijk om jezelf op één ding te richten, want wat nou als dat ene ding het niet is? Op de vraag ‘wat wil je?’ kan de generatie Shuffle maar moeilijk antwoord geven.. ‘weet ik niet’
 • Aantal wijze uitspraken over sociale media:
  -“als iets heel vaak geliked wordt op Facebook, dan zal het wel leuk zijn”
  -“mensen worden niet per definitie socialer of minder sociaal van sociale media, maar voor onzekere mensen kan het lastig zijn. Deze mensen gaan zich vergelijken met mensen waar ze tegenop kijken, die op ’t oog een nog uitdagender bestaan hebben en op deze manier wordt hun eigen wereldbeeld versterkt”
  -“Samenleving van status. Maar, geld en status zijn geen doel op zich, sta eens stil bij waar je echt blij van wordt, dan bereik je status.” (Danny Mekic)
  -“Van uren doorklikken op internet wordt je lusteloos”
 • Er heerst een drang van moeten: ‘we moeten de hoogste cijfers halen, zoveel mogelijk uit onze studententijd halen, bestuur doen, buitenland ervaringen opdoen, bijbaan, vrijwilligerswerk, op kamers etc etc..als we dit niet doen, hebben we niet alle mogelijkheden optimaal benut en dus gefaald.. Waarom niet een keer ONTmoeten?

Korte samenvatting van de docu: de wereld ligt aan onze voeten, alle mogelijkheden liggen open en we hebben de vrijheid om te kiezen. Je hebt dus het gevoel dat je hiervan gebruik MOET maken, je maakt een keuze maar dan ben je weer bang dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt ‘wat nou als dit toch niet is wat ik echt wil, dan beperk ik me’.. Door opvoeding mede door alle media/internet zijn we constant met wat anders bezig, waardoor we heel snel kunnen schakelen, zelfverzekerde facebookprofielen hebben, ambitieus zijn en het liefst de lucht in willen met z’n allen. Allemaal goed en aardig, maar hoe behappen we dit?

Interessante vragen en vond het verhaal in deze docu erg herkenbaar als twintiger in de zogenaamde Shuffle-generatie. Het heeft ook betrekking op die eerder genoemde verleidingen: er zijn er zoveel en het liefst wil je alle kansen en verleidingen pakken… Dit houdt in dat je met zoveel dingen tegelijk bezig kan zijn, maar nergens eigenlijk echt heel erg mee bezig bent. “Everyday I’m shufflin” is toch wel heel toepasselijk en soms is het wel een beetje beangstigend (Komt die scriptie ooit wel af? Zal ik ooit nog een boek lezen? Ben ik ooit ergens tevreden mee?), maar over het algemeen denk ik dat we als generatie gebruik moeten maken van deze eigenschap. Hoe snel wij kunnen schakelen, informatie kunnen scannen, in kunnen spelen op dingen, zelfverzekerd zijn, ambitieus zijn, veel ideeën hebben etc…  dat zijn toch allemaal pluspunten waar de oudere generatie niet zoveel mee kan. En nee, dit is niet arrogant bedoeld, wat ook wel als eigenschap genoemd wordt van ‘onze’ generatie, maar goed, dat is weer een ander verhaal.

Voor nu, hoop ik dat jullie genoten hebben van alle verleidingen rondom de Kerstdagen en kan ik alleen maar zeggen: geniet van alle verleidingen rondom de jaarwisseling en never regret anything that made you smile!

Ohja, over goede voornemens, daar ben ik niet zo van, maar deze zijn wel leuk:

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Rowan Effing schreef:

  Weer een mooi bloggie Ing! Las toevallig net een boek genaamd ‘uitstelgedrag’ (haha hoe toepasselijk). De volgende quote vond ik wel mooi aansluiten bij je verhaal: “Adam en Eva hadden alleen te maken met een sappige appel, geleverd door de slang. Vandaag de dag is die appel voorzien van een caramellaagje en gedompeld in chocolade, en gepromoot door een miljoen kostende reclamecampagne met een overvloed van commercials en pop-ups. Onvermijdelijk groeit onze procrastinatie als we door deze afleidingen en verlokkingen op sleeptouw worden genomen”

  Het schijnt dat uitstelgedrag vooral een ontwikkeling is van de moderne tijd. Ik stel dus voor: of we onarmen dit gegeven en volgen onze impulsieve instincten die op zoek zijn naar vermaak OF we gaan terug naar de tijd van jagers & verzamelaars waarbij onze hoofdtaak het zoeken van eten was. Very nice and easy, mannen op jacht, vrouwen op zoek naar besjes en de rest van de dag chillebille!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s