Filmen & monteren – deel I: ‘In het kader van…’

on

In het kader van ‘je moet toch ergens beginnen met het maken van documentaires’ heb ik afgelopen week een videocamera gekocht. Eigenlijk wil ik dit al heel lang dus hoog tijd om daad bij het woord te voegen.

Eerst even oefenen natuurlijk.. De ganze familia denkt mee en broerlief kwam met het briljante plan om de camera gewoon mee te nemen naar het voetbalveld (dit in het kader van ‘ik ga af en toe even wedstrijdje voetbal kijken en de lieve zus uithangen’). Zo stond ik dus vanochtend (op zondag) om 9.35 uur (aftrap net gemist..) op het voetbalveld. Nog aan de koude kant, maar vol goede moed om die wedstrijd te gaan filmen en eens te oefenen met in- en uitzoomen, ding stil vast houden & monteren.

Na ongeveer 90 minuten met de camera in mijn hand, ging ik mijn arm toch wel voelen (hoewel het een heel licht ding is). Maar goed, vast een kwestie van wennen. Verder ging het aardig (dacht ik, dit was voordat ik de beelden op groot scherm terug zag..) en kwamen er natuurlijk nog wat ‘echte’ voetbalmannen langs met vragen als “Is dit voor Eredivisie live?” en “Je mag ook wel even in de kleedkamer filmen?” (waarna het gesprek als volgt verder ging.. ik: “Valt er wat te zien / is het de moeite waard?”.. voetbalmannen: “Valt meestal wat tegen en bovendien zijn wij al gedoucht dus..”)

Na de wedstrijd en wat zonuurtjes ben ik achter de laptop gekropen om mij eens te verdiepen in de wereld van het monteren. Wat een klus! Heb het ooit wel eens gedaan voor mijn studie, maar was even vergeten hoeveel werk het is: hoop geschud van de camera (oefening baart kunst hoop ik? Statief?), kopiëren/knippen/plakken, stemmen weghalen (het geroddel van ouders langs de kant bijvoorbeeld) en muziekjes er achter zetten. Last but not least: de goede acties/bloopers/doelpunten eruit zoeken!

Eind goed al goed: er is een filmpje ontstaan van 1.25 minuut en er zitten stemmen in, muziek, beeld, versneld en niet versneld, ingezoomd en niet ingezoomd en effecten. In het kader van ‘je moet ergens beginnen.. waarom niet op het voetbalveld?’ ben ik tevreden. Benieuwd naar het filmpje? Check it out..


PS, er moet nog een ding van mijn hart/uit mijn hoofd.. Zo staande op het voetbalveld viel het mij weer op hoe voetballers communiceren. Geweldig: luid / hard / kort maar krachtig (misschien niet altijd even duidelijk..)! Hier had ik mijn afstudeeropdracht over moeten doen. Waarom bedenk ik, sinds ik begonnen ben met mijn scriptie, aan de lopende band geniale input voor scripties? Communicatie op ’t voetbalveld, denk een uitdaging an sich.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s