Edgeranks en generatieverschillen

Omdat mijn motivatie voor het verder gaan met mijn scriptie op deze zonnige donderdagochtend  ver te zoeken is, ben ik aan het SOGgen geslagen (Studie Ontwijkend Gedrag dus voor de ‘noops’ onder ons). Nu kwam ik een artikel tegen op Frankwatching over zogenaamde Edgeranks op Facebook: http://www.frankwatching.com/archive/2011/09/01/facebook-edgerank-wat-is-dat-nou-eigenlijk/.

Het artikel haakt in op de Edgeranks van Facebook. Een ‘edge’ is elke interactie die je als gebruiker van Facebook kunt creëren: een foto, video, status update etc. De Edgerank is een algoritme dat ontwikkeld is om te bepalen welke content het meest relevant is voor gebruikers om te zien. Er is natuurlijk veel informatie beschikbaar, en hoe meer vrienden je hebt en hoe meer pagina’s je leuk vindt, hoe groter deze berg aan informatie. Het Edgerank-algoritme beoordeelt deze berg aan content en bepaalt aan de hand van je belangrijkste connecties welke delen informatie in jouw nieuwsoverzicht terecht komen. Dit nieuwsoverzicht is dus eigenlijk een wiskundig samengestelde selectie van de belangrijkste informatie, afgeleid uit een formule.

Nu worden er in het artikel wat tips gegeven over hoe je deze Facebook Edgeranks kunt optimaliseren:

  • Affiniteit tussen je pagina en Facebookfans verhogen door regelmatig om feedback te vragen
  • Waarde van je postings verhogen door gebruikt te maken van foto’s, video’s en likes
  • Voorkom verval door tijd en denk eraan content te posten op tijden dat jouw fans de meeste kans maken dit te lezen
  • Houd je Edgerank op peil en zorg dat je fans geboeid blijven door regelmatig te posten.

An sich zijn dit goede tips lijkt me, maar wel een beetje een open deur dacht ik in eerste instantie. Later realiseerde ik mij dat dit misschien voor mij en mijn mede communicatiestudenten of andere geïnteresseerden in social media een open deur is, maar voor veel mensen ook niet. Ik sprak van de week met een student van mijn leeftijd, die zich helemaal niet interesseert in social media en de mogelijkheden. Blijkbaar is het dus niet vanzelfsprekend als je 22 bent en hier veel mee doet. Ook sprak ik enige tijd geleden met een paar tantes van mij over social media. Ik probeerde hen uit te leggen hoe invloedrijk deze media zijn en wat je er mee kunt. Hoe gaaf het is om via Twitter interessante mensen te volgen, hoe je constant op de hoogte kunt blijven van het nieuws, hoe je makkelijk met vrienden wereldwijd kunt communiceren etc etc. Ook hadden we het over berichten dat werknemers volgens sommige artikelen creatiever worden van sociale media, andere artikelen schrijven weer dat werknemers juist afgeleid zijn door sociale media en weer andere artikelen zeggen weer wat anders.

Ik ben van mening dat als je een gemotiveerde werknemer bent het helemaal niet erg hoeft te zijn als je Twitter/Facebook in de gaten houdt en af en toe eens wat interessante dingen leest gerelateerd aan je vakgebied en interesses. Maar hier waren mijn tante en moeder het niet helemaal mee eens: “Hoe controleer je dan hoeveel tijd je werknemers besteden aan deze social media?” “Hoe weten we dan of ze hun taken nog wel goed doen, of dat ze tijd over houden?”

Hier ging ik natuurlijk weer tegenin (“Als je gemotiveerde en betrouwbare werknemers hebt, hoeft dit toch geen probleem te zijn?”) en de discussie was losgebroken. Natuurlijk hebben ze wel een punt. Maar wat ik mij vooral bedacht is dat deze ‘andere generatie’ compleet anders over dit soort zaken denkt. Mijn moeder heeft ook Facebook, maar zegt ze: “Ik vind het niet zo boeiend.” Dan zeg ik weer: “Dat komt omdat je niet zoveel vrienden hebt, en dan is er natuurlijk ook niet zoveel te volgen.”. (waarna ik een boze blik krijg van ‘je hoeft niet zo te benadrukken dat mensen van mijn generatie niet op Facebook zitten’.) De vraag die we onszelf kunnen stellen is: is het voor deze generatie van belang dat ze wat meer van de mogelijkheden van social media te weten komen? Ik merk dat de mensen van mijn ouders leeftijd (soms wat jonger, soms wat ouder, laten ze zeggen zo rond de 50) sceptisch zijn ten aanzien van social media, terwijl ook zij hier in hun werk de voordelen van kunnen plukken!

Om dit te bewijzen ga ik binnenkort met mijn ooms en tantes een social media-middag houden. Ze eens laten zien hoe veel je kunt met LinkedIn, Facebook en Twitter en dat het mogelijk is van elke beroepsgroep interessante  mensen te volgen. Doel van deze middag: zorgen dat ze in ieder geval hun wachtwoord en gebruikersnaam van Facebook aan het einde van de dag nog weten, zodat ze een volgende keer weer kunnen inloggen.

Wanneer deze dag heeft plaats gevonden laat ik weten hoe het ging; eens zien of ik mijn familie kan overtuigen om zich bezig te gaan houden met Edgeranks op Facebook, het plaatsen van interessante content en het bijhouden van nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Voor nu hoop ik dat jullie geboeid blijven door deze blogs, en probeer ik mijn eigen Edgerank op peil te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s